Hírek

2015.04.20. 12:26

Vas megye bírói kara a doyenjét gyászolja

94. évében elhunyt dr. Karlovits Károly, a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság nyugállományú elnöke.

Dr. Karlovits Károly (1921-2015)

Vas megye bírói kara a doyenjét gyászolja, 94. évében elhunyt dr. Karlovits Károly, a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság nyugállományú elnöke.

Életét húszéves korától a köz szolgálatába állította, közel két évtizedet a társadalombiztosításban dolgozott tisztviselőként, amit a II. világháborúban 1942. október 5-étől 1945. március 28-áig tartó katonai szolgálata szakított meg.

Tehetségével párhuzamosan az igazság keresése iránti vonzalma a munkaügyi jogviták világába terelte az érdeklődését, melynek eredményeként 1960. október 1-jétől a Területi Egyeztető Bizottság, majd az ezt váltó Területi Munkaügyi Döntőbizottság elnöke lett. Feladatai mellett levelező úton jogi egyetemi tanulmányokat folytatott, diplomáját 1961. december 19-én szerezte meg. Az igazságszolgáltatás 1972. évben végrehajtott reformja a munkaügyi vitákat a bíróságok szervezetébe helyezte át, dr. Karlovits Károly az 1973. január 1-jétől létrejött, megyei hatókörrel működő Szombathelyi Munkaügyi Bíróság elnöke lett, amely tisztséget egészen a nyugdíjazásáig betöltötte.

Bírói hitvallása példamutató volt, ítélkezésében a törvényesség keretein belül megmutatkozott a munkavállalók sorsa iránti humanitás, amit kitűnő érzékkel  egyeztetett a munkáltatók jogi érdekeivel. Egyénisége szerény volt, az ügyfeleket úgy meg tudta szólítani, hogy a hangját még feszült légkörű tárgyaláson sem kellett felemelnie. A tanácsért hozzá fordulókat készségesen, barátságos mosollyal fogadta, véleményében mindig igyekezett pozitív töltést megfogalmazni. Munkatársai – a bírák és a munkájukat segítők – tisztelték, személyiségét a megbecsülés övezte.

Bírói tevékenységét számos szakszervezeti, hivatali és állami elismeréssel  értékelték, amelyek közül kiemelkedő az 1983-ban bekövetkezett nyugdíjazása alkalmával kapott Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetés.

A három évtizedet is meghaladó pihenő korszakában sokáig élt Szombathelyen, majd - immár megözvegyülten – Budapestre, Piroska lányához költözött, akinek családja vette körül a szeretetével. Ott vette át 2012 tavaszán igazságügyi életpályájának utolsó tárgyi elismeréseként a „Vas Megyei Bíróság és jogutódja Szombathelyi Törvényszékért Érmet", amit megható örömmel fogadott.

Élete mintaként szolgál!

Dr. Hoós Tibor

tanácselnök

Szombathelyi Törvényszék nevében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!