Hírek

2017.05.18. 19:35

Aki tud, ültet: itt a palántázás ideje

Szombathely - Minden zöldségből van már hazai, a legtöbben a friss epret viszik, és nagy a kereslet a palántákra. Az árak egyre nyáriasabbak, már a lecsónak való sincs horror árakon a piacon.

Bakos Ágnes

Eperért álltak sorba sokan tegnap délelőtt is a szombathelyi vásárcsarnokban: most 1200 és 1600 forintért adtak egy kilogrammot a hazai szamócából. A dinnyerajongók mélyen a zsebükbe nyúlhatnak, de már elérhető idei görögdinnye: ötszáz forint körül mérik kilóját, persze az nem hazai, marokkóit találtunk a standokon.

Halász Eleonóra pontosan mért a vásárcsarnokban: éppen egy kilogrammot számolt ki a friss, hazai eperből Fotó: Unger Tamás

A paprika, a paradicsom és a vöröshagyma is elérhető áron van már a piacon - vagyis tervezhetnek lecsóebédet, akik nem bírják tovább nyári ízek nélkül. A leghosszabb sorok a palántáknál voltak. Legalább tízféle paradicsomot és paprikát kínált minden árus. Találtak megfelelő fajtát azok is, akik kert híján balkonládában, erkélyen termelnének maguknak zöldségféléket.

Kert

Táltos paprika, chili paprika, erős és kápia, édes fehér - ez csak az egyik stand első sorának paprikakínálata volt tegnap reggel a szombathelyi vásárcsarnokban. Sorban álltak a háziasszonyok, vittek jóformán minden palántából. - Mindenfélét keresnek már, most van a szezonja. Mindenki szeretné minél előbb elültetni - magyarázta Horváth Lajos, aki Vépről hozta a gyönyörű paradicsomokat és paprikapalántákat. Az áru dicséretére azt válaszolta: - Nem az a lényeg, hogy szép, hanem jó legyen! - és ezt is ígéri. Az biztos, hogy a választékra nem lehet panasza senkinek.

- Van kétszálas tápkockás paprika, 130 forint darabja. A szálas negyven forint. Paradicsompalántából van korai törpe, korai szilva, folytonérő, befőző, savmentes, ezek 150 forintért vannak tápkockával. A koktélparadicsom kétszáz forint. A zeller palántája negyven forint - nézett végig a standon. Nemcsak azokra gondolnak, akik kertet gondoznak, azokra is, akiknek csak egy kis erkély jut. Lajos azt mondta, balkonra viszik a bokrosokat, meg a futó koktélparadicsomot. Volt még nála uborka, padlizsán is - abból is szépen fogyott.

Az egynyáriak palántáit 150 forint körül adják Fotó: Unger Tamás

Asztal

- Hazai a paradicsom, az uborka, a paprika is. Az újburgonya, az eper, a karfiol, a saláta, az alma, az erős paprika is magyar - hosszan válaszolt Halász Eleonóra arra a kérdésre, mit kínál friss, hazai termésből.

Egy külföldi árut említett: Marokkóból jött a görögdinnye. - Azt még drágállják azért - mondta a dinnyekeresletről, ötszáz forint körül adják kilóját a leglédúsabb gyümölcsnek.

Ami sláger, az az eper: azt viszik bőven, hiszen két hét alatt megfeleződött az ára. Akkor 2400 forint volt egy kiló, most már 1200 forintért is adnak. A szombathelyi piacon 1600 forint volt a legdrágább a hazai szamócából. A kereskedő szerint sorban nyílnak a szedd magad kertek, ez vitte és viszi még le az árát.

Horváth Lajos Vépről hozta a szebbnél szebb palántákat, vittek is belőle sokan Fotó: Unger Tamás

- Már főzögetik otthon a lecsót, hiszen már megfizethető - mutatta Halász Eleonóra a friss hazai paprikát és paradicsomot. Előbbit nyolcszáz, utóbbit hétszáz forint körül mérik, ami a lecsónak való fajtákat illeti.

Hozzá 150 forint a vöröshagyma kilója, a tojás ára pedig változatlanul 25 és 45 forint között van, méret szerint árazva. Vagyis 1600 forintból összeállítható egy nagy adag lecsó - persze lesz még olcsóbb is a következő hetekben, hónapokban.

PIACI ÁRAK, SZOMBATHELY

Paprikapalánta: 150-250 Ft/db

Paradicsompalánta:

150-300 Ft/db

Paradicsom: 699-1500 Ft/kg

Paprika: 799 Ft/kg

Vöröshagyma: 149 Ft/kg

Fokhagyma: 1990 Ft/kg

Krumpli: 249 Ft/kg

Kovászos uborka: 399 Ft/kg

Vegyes zöldség: 399 Ft/csomag

Fejes saláta: 150-200 Ft/db

Fejes káposzta: 150-299 Ft

Kelkáposzta: 399 Ft/kg

Vörös káposzta: 299 Ft/kg

Eper: 1200-1600 Ft/kg

Görögdinnye: 450-600 Ft/kg

Sárgadinnye: 499 Ft/kg

Alma: 299 Ft/kg

Vilmoskörte: 799 Ft/kg

Spanyol citrom: 690 Ft/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!