Hírek

2014.10.22. 11:58

1956 máig hat - Október súlyos és igaz történelmi tapasztalat

Szombathely - Az egy órával korábban megalakult Vas Megyei Közgyűlés a frissen megválasztott Majthényi László elnökletével délben tartotta október 23-i ünnepségét a Megyeháza Dísztermében.

Merklin Tímea

– Ne adjuk fel a reményt, hogy egyszer az emberek könnyes szemmel megölelik egymást – mondta Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója az ünnepen, ahol Faludy György: 1956, Te csillag című verse előtt elmesélte saját élményét 1956-ból.

– 13 éves voltam, a Budafoki úton laktunk, láttam az egyetemistákat és a felnőtteket, ahogy jöttek a nagygyűlésről, és az édesapám az öcsémmel együtt kivitt minket a Sztálin-szobor ledöntéséhez. Láttam, hogy mindenki sír, hogy mindenki mindenkit megölel, hogy iszonyatos nehézségek árán a láncszemek elszakadtak. Tanúja voltam az eufóriának, amilyet nem éltem át soha, és mindenkinek kívánom, hogy éljen át hasonlót.

Majd a megszülető „szörnyű szépségről" szóló vers után József Attila: A számokról című, 2014-ben és a jövőben is „a legaktuálisabb" költeményét mondta, amelyben az egy mindig „csak magára gondol, különb akar lenni a többinél", de az üzenete nagyon egyszerűen az: „Adódjatok össze!" – ez, mint mondta, valószínűleg 2022-ben sem veszíti majd érvényét.

– Két emberöltőnyi idő sem tudta eltávolítani az 1956-os forradalom és szabadságharc, elődeink nemes küzdelme emlékét, ma is érzések tömege kavarog bennünk  – kezdte ünnepi beszédét V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. – 1956 örököseként ma békésen, szabadon élhetünk. El nem múló fájdalommal és értetlenül idézzük fel az áldozatok emlékét, az utókor makacs tagadását, a totalitárius rendszer túlkapásait, igazságtalanságait, ami a forradalomig feszítette az országot. Fiatal ünnep, fiatal gyász. Ezek az érzések kötnek össze minket, és a nemzetet, hiszen fájdalmainkban önérzetünkben is egyek vagyunk.

V. Németh Zsolt azonban egy olyan „valamire" is szerette volna felhívni ez alkalommal a figyelmet, ami megelőzte a szabadságharc elszántságát.

– Arra a tiszta vágyra gondolok, ami betöltötte az emberek szívét. A vágyra, ami az egyetemisták 16 pontját sugalmazta, ami nem hagyta szűnni a lelkesedést, ami elhozta mai szabadságunkat, méltóságunkat, önrendelkezésünket. Szerte a világon adózunk és adóznak 1956 emlékének. Búvó patakként indult a szabadság utáni vágy, folyóvá, tengerré duzzadt, és átalakította a Föld felszínét. A vágy óvatos, de jelképes igényt formált. Nem egyszerűen dacos diák-vágy volt, az emberek önálló, szabad, demokratikus Magyarországot akartak. Ez a vágy vitte őket az utcára, ez hajította földre az idegen szimbólumokat, ez döntötte le a Sztálin-szobrot. A tiszta vizű, sebes folyó nem csak rombolt, épített is: demokratikus Magyarországot, annak nemzetközi elismertségét, és ma is építi a magyarság öntudatát, önbizalmát, felelősségét, kötelességtudatát. 1956 nem kevesebbet jelentett, mint egy új világrend kiharcolását. Nekünk már nem kell harcolni alapvető emberi jogainkért. A szabadságban az a dolgunk, hogy éljünk vele, ez is nehéz. Ahogy Albert Camus írta: „nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra".

Az államtitkár hangsúlyozta: magunk akarunk dönteni a magunk sorsa fölött. Ebben az évben háromszor döntöttünk, háromszor választottunk szabadon, hogy kik intézzék az ügyeinket.

– Remélem, idővel begyógyulnak a sebek. Bízom benne, hogy az a tiszta vágy az igazságos életre továbbhullámzik majd bennünk, hogy méltón álljuk meg a helyünket a világban, szerte az országban, és itt Vas megyében is.

 

Az október 23-i ünnepségen átadták Vas Megye Önkormányzata Közgyűlésének kitüntetéseit. Dr. Kun László címzetes főjegyzőt – Batthyány Lajos Vas Megyéért Életmű Díjban, Rauchné Király Zsuzsannát, az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét Széll Kálmán Díj-ban, Pallósiné dr. Toldi Mártát, a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyugalmazott igazgatóját Vas Megye Berzsenyi Dániel Díjában részesítették.

Néhai Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár volt igazgatója, a Rumi Rajki Kör oszlopos tagja Vas Megye Berzsenyi Dániel Díjat kapott(posztumusz), dr. Garzuly Ferenc, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Pathológiai Osztályának főorvosa Markusovszky Lajos Díjat.

Lőrinczné Dolgos Ilona nevelőszülőt Vas Megye Batthyány-Strattmann László Díjban részesítette a közgyűlés. Papp István nyugalmazott körmendi testnevelő tanár Lóránt Gyula Díjat érdemelt, Tánczi Tibor r. ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese Jurisics Mikós Díjat, Rózsa Erzsébet építész Fazakas Péter Díjat kapott.

A megyei közgyűlés elnöke egyedi döntése alapján Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme elismerésben részesült Básthy Tamás volt országgyűlési képviselő – Vas megye érdekében végzett országgyűlési képviselői munkájáért, és Morgós István Sitke Község Polgármestere – Kiemelkedő polgármesteri tevékenysége és közösségi munkája elismeréseként.

Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakettje elismerésben részesült Iszak Sándor, a Haladás VSE volt labdarúgója  - kiváló labdarúgó sportteljesítményéért és az utánpótlásban végzett eredményes munkájáért, 70. születésnapja alkalmából, és Gerencsér Ferenc, a Haladás VSE volt labdarúgója, a Haladás Öregfiúk csapatának vezetője – kiemelkedő labdarúgó sportteljesítményéért és a Haladás Öregfiúk csapatának áldozatos szolgálatáért.

Szombathely városi ünnepségsorozatában először a Jáki úti temetőben koszorúzták meg Welther Károly síremlékét. Megemlékező szavakat dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke mondott. A nagy hideg és szél miatt a Március 15. téren rövidített ünnepség volt: országzászló-felvonás katonai tiszteletadással. Az 56-osok terén, az elesett szombathelyi nemzetőrök emlékére rendezett koszorúzáson Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja azt hangsúlyozta, hogy az októberi forradalom a résztvevők számára súlyos és igaz történelmi tapasztalat volt, erkölcse, szellemisége máig hat, biztos kapaszkodó a helyzetek megítélésében. Azt mondta: – Kívánom a mindenkori vezetőknek, hogy az 1956-os példa nyomán járva eredményesen vezessék az országot.

 

 

Vas Megye Önkormányzata Közgyűlésének október 23-i kitüntetettjei

A kitüntetéseket az október 22-i ünnepi megyei közgyűlésen az eddigi elnök Kovács Ferenc, az új közgyűlési elnök, Majthényi László, dr. Kondora Bálint alelnök és dr. Kun László főjegyző adta át.

A megyei közgyűlés 63/2014. (IX. 26.) sz. határozatával

A megyei közgyűlés elnöke egyedi döntése alapján

Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme elismerésben részesül:

Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakettje elismerésben részesül:

„SZÉLL KÁLMÁN Díj" kitüntetésben részesül: Rauchné Király Zsuzsanna, az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője

Pályakezdőként 1994-ben, 20 esztendeje került Ikervárra. A képviselő-testület és a polgármester által meghatározott feladatokon kívül megszervezte az államigazgatási ügyek szakszerű intézését is. Körjegyzőként a társult települések intézményhálózatának felügyeletét gondosan, felelősen végezte. Törekedett és törekszik az ügyfél- és lakosságbarát hivatal kialakítására. A közigazgatásban végzett több évtizedes szakmai munkája elismeréseként méltó a kitüntetésre.

„VAS MEGYE BERZSENYI DÁNIEL Díja" kitüntetésben részesül: Pallósiné dr. Toldi Márta PhD, a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Több mint 40 éve dolgozik könyvtárosként Szombathely város és Vas megye olvasóközönségéért mindvégig a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, az utolsó 20 évben az intézet vezetőjeként. A magyar könyvtári szakma aktív és elismert képviselője. A könyvtár épületének 2002-es felújítása és bővítése példaszerű szakmai programja alapján létesült. Nevéhez fűződik a Vers világa című országos képzőművészeti pályázat létrehozása. Szervezte és irányította az Ünnepi Könyvhét városi megnyitóit, munkatársaival Könyvhódító címmel országos hírű olvasásnépszerűsítő programot hozott létre. Pályázatok segítségével kiépítette a virtuális szolgáltatásokat, amelyek által lehetővé vált a könyvtár 24 órás elérése. Számos helytörténeti kötetet hozott létre. Kultúra iránti elhivatottságáért méltó az elismerésre.

„VAS MEGYE BERZSENYI DÁNIEL Díja" posztumusz kitüntetésben részesül: néhai Salamon Nándor volt muzeológus, művészeti író, nyugdíjas képtárigazgató

1935-ben született Tápszentmiklóson. 1972 és 84 között a győri Xantus János Múzeumban művészettörténészként dolgozott. 1979-ben minisztériumi nívódíjat kapott a Borsos Múzeum rendezéséért. Jelentős munkája a Kovács Margit gyűjtemény bővítése. 1984 és 95 között a Szombathelyi Képtár igazgatója volt. Nevéhez fűződik a képtár arculatának kialakítása. A Vasi Szemle nívódíjas szerzője volt. A Művészet és Barátai folyóirat rendszeres tudósítója a régió képzőművészeti eseményeiről. 12 éve volt tanácsadója a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület képzőművészeti kiállításai programjának.

A közelmúltban hunyt el.  A vizuális kultúra népszerűsítéséért, a közművelődésben, a közösségi kultúra érdekében végzett tevékenységének, a Nyitott tér Közhasznú Kulturális Egyesület és Répcelak város hírnevének öregbítésért méltó - sajnos már csak posztumusz – a kitüntetésre.

„MARKUSOVSZKY LAJOS Díj" kitüntetésben részesül: Dr. Garzuly Ferenc, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Patológiai Osztályának főorvosa

1962 óta dolgozik a Markusovszky Kórházban. 1984-ben vette át az Ideggyógyászati Osztály vezetését, és folytatta elődje neuropatológiai kutató munkáját. Kiváló tudományos kapcsolatokat alakított ki hazai, osztrák, német és amerikai intézetekkel. Kandidátusi értekezését 1991-ben védte meg. Egyike azon keveseknek, akik a Markusovszky Kórházban végzett tudományos munkájuk eredményeként szereztek kandidátusi tudományos fokozatot. A Patológiai Osztályon eltöltött előélete és főnöke neuropatológiai érdeklődése őt is „megfertőzte", egész életében – a klinikai munka mellett – erősen foglalkoztatták az idegrendszer patológiai kérdései. 20 éves neurológiai osztályvezető főorvosi munka után, nyugdíjasként 2003-ban ismét patológusnak állt, és jelenleg is hasznos tagja a Patológiai Osztálynak.

„VAS MEGYE BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ Díj"ban részesül: Lőrinczné Dolgos Ilona nyugalmazott hivatásos nevelőszülő

1986. július 1-jétől a mai nevén Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat hivatásos nevelőszülője közalkalmazotti jogviszonyban. 1998. április 30-tól nyugdíjba vonult és tovább is nevelőszülő maradt 2010. február 1-jéig. Hivatásos nevelőszülői jogviszonya az utolsó nagykorúvá váló állami gondoskodás alatt lévő fiatal felnőtt ellátási kötelezettségének megszűnésével szűnt meg. Az intézmény szabadidős programja, családi napjai szervezésében mindig segítséget nyújtott és azoknak aktív részese volt. Volt neveltjeivel mind a mai napig szeretetteljes kapcsolatot ápol. Közéleti munkássága ismert, 1991-től több cikluson át Őriszentpéter polgármestere volt, elnökségi tagja volt az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Életútja, szakmai munkássága a nevelt gyermekek iránti elkötelezettsége, szeretete alapján méltó a kitüntetésre.

„LÓRÁNT GYULA Díj" elismerésben részesül: Papp István nyugalmazott tanár

A körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola, majd a Somogyi Béla Általános Iskola megbecsült testnevelő szakos tanára volt. A család és a pedagógus pálya mellett a sport, a labdarúgás jelentett számára kikapcsolódást. Időt és energiát fordított az egykori fociakadémia, a futball szakkör létrehozására. 1965-től edzőként dolgozott a városban, az MTE labdarúgó szakosztályának vezetőedzője volt. Edzősége idején a körmendi FŰRÉSZ megyei csapatból bejutott az NB II-be és lett Körmend MTE. Ez akkor sporttörténelmet jelentett.

35-40 éven át meghatározó alakja volt a város sportéletének. A fiataloknak nemcsak szakmai tudását adta át, hanem olyan értékeket is, mely az embert lelkületében edzi meg: kitartást, akaratot, becsületet.

„JURISICS MIKLÓS DÍJ"-ban részesül: Dr. Tánczi Tibor rendőr ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság bűnügyi rendőrfőkapitány- helyettese

1986. február 1-jén kezdte hivatásos rendőri szolgálatát a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Rendőrkapitánysága Bűnüldözési Alosztályának állományában nyomozóként, ahol 1990. november 1-jén kinevezték főnyomozónak. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának állományába 1993. március 1-jei hatállyal került főnyomozói beosztásba. Jelenlegi beosztását 2009. január 1-jétől látja el. Az országos rendőrfőkapitány eredeti beosztásának ellátása mellett megbízta 2011. július 16-tól 2012. január 30-ig a főkapitányi feladatok ellátásával is. Kiemelkedő vezetői, irányítói tevékenységének is köszönhető, hogy országos összehasonlításban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, 2013-ban a nyomozási eredményességet tekintve az ötödik, a kiemelten kezelt bűncselekmények felderítését illetően a harmadik helyet érte el.

„FAZEKAS PÉTER Díj-ban részesül: Rózsa Erzsébet, a Fire Trade Kft. építésze

Hazai és külföldi középületekre vonatkozó megbízásai pontos, célszerű és megbízható teljesítésével nevet szerzett magának az építész szakmában. Kreativitását jól bizonyítja, hogy 1998-ban elnyerte az Év Lakóháza Díjat. Később az érdeklődése az un. akadálymentes építkezés felé irányult, amelyet a családi érintettsége is motivált. Műemlékvédelmi tevékenysége során sikerrel egyeztette össze a korszerű rehabilitációs szemléletet a korábbi építészeti gyakorlattal. Tanácsaival sok esetben segíti a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete és a szombathelyi Verzió-K Egyesület munkáját. Említésre méltó munkái közül kiemelkedik a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épületének és a Jáki Nagy Márton Általános Iskolának a bővítése és akadálymentesítése, a kőszegi Önkormányzat akadálymentesítése, továbbá a körmendi Unger László Idősek Otthona kiváló megtervezése.

„BATTHYÁNY LAJOS – Vas Megyéért Életmű Díjban részesül: dr. Kun László, címzetes megyei főjegyző

Dr. Kun László több mint negyven éve szolgálja megyénket, szinte egyedülálló módon, ugyanazon a munkahelyen. A jogi egyetem elvégzését követően a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal jogelődjénél helyezkedett el, aztán hamar felfigyeltek rá és elnöki titkári megbízatást kapott. A közgazdasági egyetemi végzettségét titkári feladatai ellátása mellett szerezte meg. Az igazgatási osztály vezetőjévé tételét vezetői képességei, gyakorlata és jogszabályismerete indokolta. Főjegyzővé választásával biztosítottnak érezte az akkori közgyűlés, hogy stabil tudással felvértezett, naprakész szakember fogja vezetni az önkormányzati hivatalt és intézményeit. Számára a közigazgatási munka valóban a köz szolgálatát jelenti, de családjára – feleségére, két lányára és most már két unokájára - is mindig fordít időt. A közigazgatásban végzett magas színvonalú munkássága, életműve alapján méltó a kitüntetésre.

A megyei közgyűlés elnöke egyedi döntése alapján Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme elismerésben részesül:

Básthy Tamás volt országgyűlési képviselő – Vas megye érdekében végzett országgyűlési képviselői munkájáért. Munkája során következetesen ragaszkodott alapelvéhez, hogy emberközpontú, polgári Magyarországot kell létrehozni, melyben az ember nem alattvaló, hanem saját sorsát felelősséggel alakítani képes személyiség, a társadalom hasznos polgára.

Morgós István Sitke Község Polgármestere – Kiemelkedő polgármesteri tevékenysége és közösségi munkája elismeréseként kapja az elismerést

Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakettje elismerésben részesül:

Iszak Sándor, a Haladás VSE volt labdarúgója  - kiváló labdarúgó sportteljesítményéért és az utánpótlásban végzett eredményes munkájáért, 70. születésnapja alkalmából

Gerencsér Ferenc, a Haladás VSE volt labdarúgója, a Haladás Öregfiúk csapatának vezetője – kiemelkedő labdarúgó sportteljesítményéért és a Haladás Öregfiúk csapatának áldozatos szolgálatáért.

 

Kapcsolódó cikkek:

Majthényi László lett a megyei közgyűlés elnöke

Tábornok lett az igazgató - Ünnepi állománygyűlés a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!