Hírek

2017.06.30. 18:15

Sikeres agrártámogatások Vas megyében

SÖPTE Rendben lezárultak a 2016-os agrártámogatások kifizetései Vas megyében is: 12,5 milliárd forint támogatáshoz jutott 4126 vasi gazda. A legmagasabb összegű a területalapú támogatás volt, a vidékfejlesztési fejezetben pedig a Natura 2000 területekhez kapcsolódó igények.

Bakos Ágnes

Vasi gazdák

- A mezőgazdasági termelők gondoskodnak az Európai Unió folyamatos élelmiszer-ellátásáról, vagyis arról, hogy 500 millió ember jusson élelmiszerhez - kezdte Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott annak apropóján, hogy lezárultak a 2016-os agrártámogatási időszak kifizetései. A kormánymegbízott emlékeztetett, hogy ebben az évben már a Magyar Államkincstár koordinálta az igényléseket összesen 36 jogcímen, három kategóriában. Az egyik a területalapú támogatások, ez 10,5 milliárd forintot tett ki Vas megyében. A második az állatalapú támogatás, ez 980,9 millió forint lett a 2016-os évre. A vidékfejlesztési programból 1 milliárd forintot hívtak le vasi gazdák.

Terület

A terület alapján osztott támogatások két jogcímen kerültek a gazdákhoz. Az egyik az úgynevezett SAPS, abban 6,2 milliárd forintot kapott 2826 ügyfél Vas megyében. A zöldítés a másik jogcím, abban 2811 ügyfél 3,5 milliárd forinttal szerepel Vas megyéből. A terület-alapú támogatások között egyébként egy jogcímben nem volt csupán vasi igény: rizstermesztésre. (Az egész országban 79 gazda kapott rizstermesztési támogatást.)

Állat

Az állatalapú támogatásnál 199 vasi gazda jutott pénzhez anyatehén tartására, kétszáz gazda hízottbika-tartásra és 74 gazda tejhasznú tehén tartására. Ez utóbbi volt a legkisebb ügyfélszámú, de a legmagasabb összegű támogatás: 794,9 millió forintot tett ki Vas megyében.

Programok

A vidékfejlesztési programok között a legmagasabb ügyfélszámú a Natura 2000-es területeket érintő támogatási jogcím volt Vasban: 481 igénylővel. A támogatási összeget illetően is ez a jogcím "vezeti" a vasi listát: 443,2 millió forinttal. Második 375,8 millió forinttal az agrár-környezetgazdálkodási cím, amelyben 114 vasi nyertes volt a most zárult kifizetési ciklusban, 2016-ban.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Szabó Levente, a vasi kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának vezetője Fotó: Szendi Péter

Nagy pénz

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának éves költségvetése mintegy 59 milliárd euró. - Az óriási forrás miatt fontos a gyors és pontos lehívása a támogatási összegeknek - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Kiemelte, hogy nem kellett meghosszabbítani a május 15-ei határidőt, minden igénylő pontosan leadta a dokumentumokat. Azt mondta, jó szövetséges az államkincstár, azon keresztül a kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és hosszú távú együttműködésre készülnek. A kamara tanácsadói hálózata és a kormányhivatal szakembereinek jó együttműködéséről, az egységes agrár-közigazgatás jól működő rendszeréről beszélt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelte a most zárult időszak összesítéséből, hogy országosan 26 ezer ügyfélnél volt probléma a benyújtott kérelmeknél - a hibás kérelmek harmadára csökkentek azóta. Ez már látszik a 2017-es kérelmeket illetően.

Az idei

Április 7-én nyílt meg és május 15-ével zárult az idei egységes kérelmek benyújtása, ez volt a két határidő. Vas megyéből 4216 kérelmet nyújtottak be, kilencvennel többet, mint tavaly. Majdnem 154 ezer hektárra igényeltek támogatást vasi gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!