Hírek

2015.05.05. 13:36

Egy nap nyár - Vas megyében a legmelegebbet Szombathelyen és Sárváron mérték

Vas megye - 25-27 °C-ig melegedett a levegő kora délutánra, szerte az országban. A nem hivatalos mérések 29-30 °C-ot is jeleztek.

Bakos Ágnes

A nyárias idő oka az, hogy egy nyugat-európai ciklon előoldali áramlási rendszere érvényesül Magyarország felett: Olaszországon keresztül május elejéhez képest igen meleg levegő érkezett fölénk a magasban.

Már reggel fél 10-kor 20 °C volt az országos átlaghőmérséklet. Vas megyében a legmelegebb Szombathelyen és Sárváron volt: 21 °C-ot jegyeztek fel. Ugyanekkor a "leghűvösebb" a kőszegi hegyekben, de ott is 18 °C-ig kúszott a hőmérő higanyszála.

A napi maximum-rekord, az időkép adatbázisa szerint 31,8 °C, ezt az értéket 1969. május 5-én mérték Vácon. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője azt mondja, a fátyolfelhők, amik szűrik a napsütést, hűtik a levegőt annyira, hogy ne dőljön rekord Vas megyében.

Fotó: Unger Tamás

Kánikulát, vagyis 30 °C feletti meleget ígér az előrejelzés délutánra. A déli és a délnyugati határszélen, valamint a Duna–Tisza köze déli felében van esély az idei első kánikulai napra.

Az ez évi május eddig megfelel a sokévi átlagnak: 13 °C volt az átlaghőmérséklete az elmúlt négy napnak.

Érdekesség május 5-vel kapcsolatban, hogy Szombathely tartja a napi hőmérsékleti minimum-rekordot: 1938-ban ezen a napon -2 °C-ot mértek a vasi megyeszékhelyen. Fagy utoljára 2011-ben volt ezen a napon hazánkban, előtte pedig 1986-ban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint, a héten a szerda, a csütörtök és a vasárnap ígérkezik záporosnak Szombathelyen, vasárnap már csak 18 °C lesz a maximum, de addig 22-24 °C-ig melegszik a levegő a nyugati határszélen.

Csóka Dorottya és Németh Kitti kihasználták a jó időt és kedd délután fagyiztak egy jót a szombathelyi Fő téren. Fotó: Unger Tamás

Az eddigi tavaszt vizsgálva elmondható, hogy rendkívül napsütéses volt az elmúlt két hónap Szombathelyen – mondja Pétervári Tibor. Például áprilisban 237 órát sütött a nap Szombathelyen, ez 60 órával több a sokévi átlagnál.

A május elején rendkívülinek számító meleg csak egy napra köszöntött be – ami Vas megyét illeti. Hidegfront érkezik, itt, a nyugati határszélen lehet, hogy már ma este záporok lesznek a front előoldalán.

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!