Hírek

2016.11.30. 19:56

Vas megyében is rendbe teszik a szemétügyet

Nem fog emelkedni a szemétszállítási díj, és a szolgáltatók is megmaradnak. Ésszerűsítik a hulladékgazdálkodást, hogy az európai elvárásoknak megfeleljen.

Budai Dávid

A hulladékgazdálkodási szolgáltatást végző cégek vezetői, vasi polgármesterek és a települések jegyzői töltötték meg csaknem teljesen a Megyeháza dísztermét szerda délelőtt, hogy részt vegyenek azon a hulladékgazdálkodási tanácskozáson, amelyet Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területi Tervezési és területfejlesztési Bizottságának elnöke szervezett, és amelyen egyenesen Weingartner Balázsnak, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vezérigazgatójának szegezhették kérdéseiket. Mielőtt ezt megtehették volna, a vezérigazgató összefoglalta, mi az, amit a változások küszöbén tudni érdemes. Elhangzott: a legfőbb ok, amiért az NHKV Zrt. megalakult, hogy megszüntessék azt a szétaprózottságot, amely jelenleg jellemzi a szektort, és biztosítani tudjanak egy egyre magasabb színvonalú egységes szolgáltatást. Egyszersmind levegyék az önkormányzatok válláról a hulladékszállítás gondját, hogy ne jelentsen többletterhet a szolgáltatás finanszírozása.

Olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel úgy tudják megőrizni a rezsicsökkentés vívmányait,  hogy az ne járjon  áremelkedéssel, sőt: adott esetben még a szemétszállítási  díjak   mérséklése is lehetségessé váljon a jövőben.

Wágner Károly és Koralics Zsolt éppen munkában. A tervek szerint a jövőben növelik a szelektív és a zöldhulladék gyűjtésének mértékét. A változások nem járnak díjnövekedéssel, sőt: a cél a minél optimálisabb gazdálkodás kialakítása Fotó: Unger Tamás

A cél, hogy egy olyan nagy közszolgáltatási régió jöjjön létre, amellyel megtudnak felelni az Európai Unió elvárásainak. Nem cél azonban, hogy a jelenlegi szolgáltatókat kiszorítsák a piacról, ellenkezőleg: ezek a cégek továbbra is működnének, mint alvállalkozók. Amennyiben egy mód van rá, el akarják kerülni, hogy a katasztrófavédelem - élve a törvény adta jogával és a törvény által előírt kötelezettségével - jelölje ki a közszolgáltatókat az egyes településeken, ezért minden esetben törekednek a megegyezésre - hangsúlyozta a vezérigazgató. Elhangzott, hogy több településen, így például Vasváron is Zala megyei cég végzi a hulladékszállítást. Ez a jövőben várhatóan meg fog szűnni, és a megye közigazgatási határain belül egységes rendszert fognak kialakítani.

Bauer Arnold, a Müllex-Körmend Hulladékgyűjtő és Hasznosító Kft. ügyvezető igazgatója felszólalásában hangsúlyozta: napokon belül véget érnek a tárgyalások, amelyek meghatározzák, hogy melyik cég pontosan hol szolgáltat majd, hogy az a lehető leggazdaságosabb legyen. Hozzátette: a hozzájuk tartozó 93 településből 88-nál év végével lejár a szerződésük. Attól azonban sehol nem kell tartani, hogy nem viszik el a szemetet.

Nagyon sok településen december 31-ével lejárnak a közszolgálati szerződések. Így van ez Söptén is, csakhogy ahogyan dr. Erdősi Lászlóné, a Söptei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta, korábbi szolgáltatójuk kapacitáshiányra hivatkozva felmondta a szolgáltatást, ám hiába kértek 11 közszolgáltatótól ajánlatot, válaszra sem méltatták őket. Weingartner Balázs válaszában elmondta: folyamatosan tárgyalnak a közszolgáltatókkal, és most már adottak a feltételek ahhoz, hogy a közszolgáltatók ajánlatot tegyenek. Hozzátette: mivel január 1-jéig már túl rövid az idő egy közbeszerzési eljárás lefolytatására, így a megoldás az összes hasonló helyzetben lévő településnek az lesz,   hogy  kötnek egy ideiglenes, egy évre szóló szerződést. Ha pedig már véglegesen  föláll  a megújult rendszer, hosszabb távú tízéves szerződéseket is köthetnek.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az európai elvárásokat csak regionális szinten lehet megvalósítani. A szelektív hulladékgyűjtés mennyiségét meg kell háromszorozni, a zöldhulladékot meg kell duplázni, a lerakott vegyes hulladék mértékét pedig a mostani mennyiség tíz százalékára kell redukálni. Ezek az elvárások persze csak a távoli jövőben valósulhatnak meg, ahhoz azonban, hogy egyáltalán legyen esélyünk mindezeket a célkitűzéseket elérni, egységesen kell megszervezni a hulladékszállítást. Elhangzott az is, hogy vannak települések, ahol törvénysértő módon - költségcsökkentésre hivatkozva - csak kéthetente van hulladékszállítás, ez meg fog szűnni. Weingartner Balázs emlékeztetett, sokan úgy gondolják, hogy magáért a szemétszállításért fizetnek, holott ez nem így van. A hulladékszállítás díja csupán a költségek húsz százalékát teszi ki, a szemétdíjba van építve az egész szolgáltatás költsége. Kísérleteztek ugyan azzal, hogy az elszállított hulladékmennyiségért kellett csak fizetni, ám ezzel kapcsolatban nagyon rosszak a tapasztalatok. Függetlenül attól, hogy az ország keleti vagy nyugati részében vezették be a rendszert, onnantól kezdve, hogy az emberek érdekelve voltak abban, hogy ne a kukába kerüljön a szemét, nem is oda került - hangsúlyozta a cég vezetője.

A tanácskozáson szóba került a szemétszámlák ügye is, amellyel múlt heti cikkünkben mi is   foglalkoztunk. Weingartner Balázs elmondta: országosan 100 ezer körüli azoknak a háztartásoknak a száma, ahová még nem küldték ki a számlákat, ám rövidesen mindenki megkapja, azt azonban a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az érintett előfizetőknek sehol sem kell majd egy összegben kifizetniük a több hónapról szóló díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!