Hírek

2016.05.25. 08:59

Vas megyében kilenc kiskorút keresnek - Az eltűnt gyerekek világnapja május 25.

Körkép – Tavaly majdnem 20 ezer eltűnt gyerek, fiatal ellen indult nyomozás, jelenleg 4 ezer fiatalkorút nem találnak Magyarországon. Vas megyében három városi kapitányság keres összesen kilenc 18 év alatti fiatalt.

Bakos Ágnes

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25. Ehhez kapcsolódva közölte a legfrissebb magyarországi statisztikákat az Ezer Lámpás Éjszakája programot szervező cég.

Az Országos Rendőr-főkapitányság körözési nyilvántartási rendszere szerint 16 ezer 429 14 és 18 év közötti fiatal eltűnésével összefüggésben rendeltek el nyomozást tavaly, és 2850 esetben 14 évesnél fiatalabb eltűnt keresése kezdődött. Jelenleg több mint 4 ezer kiskorút nem találnak a szülők és a hozzátartozók.

(Illusztráció: Szendi Péter)

A rendőrségi adatbázisban „nyilvános körözések” között szerepel az „eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyek” listája. Eszerint Vas megyében három városi kapitányságnál van érvényes körözés fiatalkorúakra.

A szombathelyi rendőrség hat eltűntet keres összesen - három közülük 17 éves. A kőszegi kapitányságnál négy körözés érvényes eltűnés miatt - a négyből három fiatalkorú. Egy 18, egy 17 és egy 16 éves fiatal szerepel a listában.

A megyében a harmadik a sárvári kapitányság, amelynél szerepel eltűnés miatti körözés a rendszerben: a hat keresett személyből három fiatalkorú. Két 17 éves és egy 14 éves.

A körözéseket ezen az oldalon teszi közzé és frissíti folyamatosan a rendőrség. Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva vasárnap hatodik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozatot. A kampányban 13 város vesz részt – Szombathely is helyszín lesz. Mindenhol jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire. Szombathelyen a Történelmi Témaparkban állítanak fel civil sátraikat és tartanak felvilágosító programokat, látványos rendőrségi bemutatókat. Az eseményen 12 ezer világító lufit engednek a magasba, így szeretnék jelezni, hogy minden gyereket hazavárnak.

Tavaly is volt Szombathelyen Ezer Lámpás Éjszakája, a program kapcsán a rendezvény eredetét és a vasi statisztikákat is részleteztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!