Hírek

2015.10.05. 10:58

Vas megyei tündérmese – Tandembiciklit kapott a vak kislány

Egyszer volt, hol nem volt a Tour de Hongrie előfutama. Amikor ennek során a Szombathelyi Tekergők csoportja Vasszécsenybe ért, a helyi iskolában találkoztak Priszcillával, a vak kislánnyal.

Vadas Krisztina

A lány most tízéves, három hónapos korában, a kötelező védőoltás következményeképpen veszítette el a látását. Édesanyja egészséges emberként neveli, mindent megtesz annak érdekében, hogy Priszcilla teljes életet élhessen, és ne maradjon ki semmiből. Bringásaink, Szabó Geri vezetésével úgy gondolták, meglepik Priszcillát egy új élménnyel: Balaicz Feri éppen ez idő tájt készült el cargo kerékpárjával, így megbeszélték, hogy ezzel a járgánnyal elviszik a lányt egy körre.

Mint Priszcilla édesanyjától megtudtuk, a kislány korábban már sokat tekert egy pótkerekes biciklivel, de sajnos az évek során kinőtte, úgy, mint a gyermekülést is. Lánya vágya mostanában az volt, hogy úgy mehessenek el hosszabb biciklitúrákra, akár a forgalomban is, hogy ő maga is tekerhet. Hőseink tovább törték a fejüket, hogyan tudnák megoldani, hogy Priszcilla akkor pattanjon bringára, amikor csak szeretne. A megoldás: ha kaphatna egy tandembiciklit, akkor mindig kéznél lehetne az élmény.

Priszcilla alaposan áttanulmányozta az új járgányt.

Balaicz Feri és felesége, Nárcisz aztán bevetették új cargo kerékpárjukat a karneválon: gyűjteni kezdtek a kislány tandemjére. Mivel ekkor még nem jött össze a szükséges összeg, a tízórás MBT versenyen, a kőszegi City Cross-on és a szombathelyi Critical Mass-en is folytatták az adományok gyűjtését. Jótékonyságuk érdekessége, hogy sokáig nem árulták el, kinek gyűjtenek, hogy Priszcillának is meglepetés legyen a tandem.

Geri ezután felkereste Pósfalvi Tamást és Németh Ritát, az egyik kerékpárüzlet tulajdonosait, hogy tudnának-e segíteni a tandembicikli beszerzésében. Nekik is tetszett a kezdeményezés, így az ő hozzájárulásukkal megszerezhették a bringát.

Priszcilla édesanyjával, Tündével is kipróbálta a bringát.

Egy akadályt viszont még mindig le kellett küzdeniük: ki kellett deríteni, hol találják meg pontosan Priszcillát. A Szombathelyi Tekergők csoportja egy emberként kezdett nyomozni, majd nem sokkal később meg is szerezték a címet és a telefonszámot.

– Nem tudtunk róla, hogy Priszcillának gyűjtenek a bringások. Egyik nap egy ismeretlen lány írt a fiamnak a közösségi oldalon, hogy az én telefonszámomat szeretné elkérni. Nem ismertem, ezért megkérdeztem, hogy miért: ekkor árulták el, hogy meglepnék a lányomat a biciklivel. Egy darabig én is titokban tartottam a dolgot, de az átadás előtti napon Priszcilla rájött, hogy készülünk valamire, így el kellett mondanom. Nem tudom szavakba önteni, mekkora izgatottság töltötte el a lányomat, még a kutyának is elmesélte. Hatalmas meglepetés volt, már alig várja, hogy hazaérjen az iskolából, és tekerhessen – mesélte Csidei Tünde, Priszcilla édesanyja.

Ez a tündérmese tehát boldog véget ért: Priszcilla most már akár a világot is körbetekerheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!