Hírek

2015.05.19. 15:44

Vas megyét is elérte az oltásellenes hullám

Megyei körkép – Ha hiányzik valakinek valamilyen oltása, akkor nem mehet közösségbe, egy szombathelyi kislány ezért két éve nem jár óvodába. Az oltáskritikusok azt szeretnék, ha választható lenne az, ami jelenleg kötelező.

Lisztmayer Zsófia

Míg az Európai Unió nagy részében szabad oltási rendszer működik, Magyarországon bizonyos oltásokat kötelezően be kell adatni a gyermekeknek. Az elmúlt években egyre több az olyan szülő és orvos, akik egyetértenek az oltáskritikusok álláspontjával. A Turcsányi család Sümegen él, a családfő, Zsolt háziorvosként dolgozik, és több vasi oltáskritikus családdal is kapcsolatban áll a Nebáncsvirág Egyesületen keresztül. A szervezet tagjai leginkább a szabad döntés lehetőségéért küzdenek.

Miért dönt valaki az oltáskritikusság mellett?

Zsolt szerint a legtöbben személyes tapasztalatok, valamint a szakirodalom alapján lettek oltáskritikusok, a Nebáncsvirág Egyesület magjába tartozók mindenképpen. Mint megtudtuk, a jelenlegi hazai oltási rendszer leveszi a felelősséget a szülőről, helyette pedig elvileg az állam vállalja át azt. A gyakorlatban azonban ezt nem mindig látni. – Az oltáskritikus szülők megpróbálják saját kézbe venni a döntést, ez pedig felelősséggel jár. Meg kell nézni, hogy mik azok a betegségek, amelyek ellen védeni hivatottak az oltások? Milyen a betegségek kockázata, egyáltalán milyen körülmények növelhetik a kockázatot? Azt is meg kell vizsgálni, hogy valóban ártalmatlanok-e az oltások, ahogy azt hirdetik? Én is gyakran elgondolkozom azon, hogy jó döntést hoztam-e, de a tapasztalataim eddig ezt igazolták.

Egészségesebbek-e az oltott gyerekek?

Zsolt elmondása szerint elvileg kötelező lenne minden mellékhatást jelenteni: nemcsak tablettás gyógymódok esetén, hanem az oltásoknál is. – Magyarországon a mellékhatások tizedéről sem tudunk, ellentétben a nyugati országokkal, pedig ugyanazokkal a vakcinákkal oltunk.

A háziorvos szerint sok esetben a gyerek egészségesebben jön ki egy heveny betegségből, mint ahogyan belement. Egy járványos gyermekbetegség ugyanis sokszor javítja az immunrendszer későbbi működését, de ez függ a jó, nem elnyomó kezeléstől. – Miért ne lehetne egy gyerek mumpszos gyerekkorban? Ebben az esetben ugyanis egész életére védetté válik, az oltás viszont nem véd örökké.

A kérdéskörben nem lehet általánosítani, egyéni mérlegelésre lenne szükség

Zsolt szerint minden gyereket és felnőttet egyénileg kellene vizsgálni, amelyre nincs itthon lehetőség, mert kötelező a rendszer. – Nem értem, hogy miért jó az elv, miszerint mindenkit ugyanazzal oltanak be tekintet nélkül az egyéni körülményekre. Tűzön-vízen keresztülviszik a hivatalok az „előre a százszázalékos oltottságért" szlogent, nem törődve a mellékhatásokkal. Akkor is, ha ebbe sokan belehalnak. Hiú ábránd, hogy jelenleg Magyarországon oltási károsodást ismerjenek el az orvosok, mert aki ezt megteszi, az állásával játszik.

A kötelező oltások megtagadása jogszabálysértésnek számít

Jelenleg jogszabálysértésnek számít, ha egy szülő megtagadja a kötelező oltások beadatását gyermekének. A legtöbb esetben pénzbüntetés jár ezért, valamint gyámügyi vizsgálatot is indíthatnak. Turcsányi Zsoltnak és feleségének utóbbiban kétszer volt része. – A legnagyobb gyermekünk, Erzsike három oltást kapott elcsúsztatva, a többiek viszont egyáltalán nincsenek beoltva. Marcsika, a középső lányom valószínűleg átesett a szamárköhögésen, ami egyébként egy védőoltásos betegség. Homeopátiás gyógyszert kapott, és két nap alatt meggyógyult.

A szombathelyi kislány nem járhat óvodába

A szombathelyi Kernné Mihácsi Melinda három kislány édesanyja, és mindhárom gyermeknél voltak problémák az oltások mellékhatásai miatt. – Utánajártam annak, hogyan lehetne (elvileg) mentességet kapni az oltások alól. Budapestre, az Oltási Szaktanácsadóba utaltak, ahol közölték: a gyerekek korábbi panaszait nem ismerik el. Ha húsz percen belül nem jelentkezik ugyanis valamilyen tünet, akkor nincs köze az oltáshoz. A helyi ÁNTSZ-nél mentességet kértem egy orvos szakvéleményével, de nem fogadták el. Fellebbeztem a döntés ellen, jelenleg – több mint egy éve – első fokon van az ügy a bíróságon. Az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott módszertani levél szerint, ha hiányzik valakinek valamilyen oltása, akkor nem mehet közösségbe. A kislányom ezért két éve nem jár óvodába. Patthelyzetben vagyunk, mert látszólag sehol nem tudnak segíteni, azt sem tudják, hogy kihez fordulhatok, a lányomnak pedig ősztől kötelező közösségbe járnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!