Hírek

2015.08.31. 14:31

Vasi tűzoltó hozta haza az aranyat a legerősebb tűzoltók versenyéről

Augusztus utolsó hétvégjén ismét megrendezték a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű viadalát, a TFA-t (Toughest Firefighter Alive).

A versenyen ez alkalommal is Orosháza adott otthont. Magyar, román, szerb és szlovák tűzoltók mérték össze hihetetlen erejüket és állóképességüket az embert próbáló feladatok során, hiszen a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot" Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ezúttal nemzetközi bajnokságon adott teret a nem mindennapi erőpróbának. Arannyal tértek haza a vasiak.

Az idei TFA-n közel százhúszan – köztük hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók – álltak rajthoz három korcsoportban, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a város főterén felépített pályát.

Az első három versenyszámot – alapvezeték kihúzása negyven méterre, 50-50 ütés ötkilós kalapáccsal, tizenöt kilogrammos ballonok cipelése negyven méteren keresztül – teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteni. A legtöbben sikerrel vették az első néhány akadályt, s úgy tűnt, valamelyest könnyíti a helyzetet, hogy a versenyzők a továbbiakban már a légzőkészülék nélkül küzdhetnek.

Fotó: dr. Nagy Szilvia tű. fhdgy., Békés MKI

A tűzoltóknak egy két méter magas palánkon is át kellett jutniuk, hogy az ötödik állomáson egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelhessenek. Sokaknak ez volt a mélypont, az élettelen, masszív test megmozdítása és vállra vétele a közel negyvenfokos hőségben emberfeletti erőt kívánt. Aki ezzel is megbirkózott, egy az állványhoz kellett mielőbb odaérnie, aminek a tetejére kötéllel kellett felhúzni két összetekert tömlőt. A cél előtt végül két „B" tömlő szabályos összetekerése volt a levezető feladat. Ha sikerült a művelet és a pályán kihelyezett ládába kerültek az eszközök, már „csak" a célvonalat kellett átlépni.

Az idei TFA erősember verseny volt a javából, azzal a különbséggel, hogy a résztvevőknek speciális tűzoltószakmai elemekkel tarkított feladatokat kellett teljesíteniük. Bravúros, emberfeletti küzdelmükért, kitartásukért, példamutatásukért cserébe őszinte és szerető szurkolótábort kaptak hazánk és a szomszédos országok legerősebb tűzoltói.

A hihetetlen kitartást, állóképességet és példátlan fizikai erőt megkövetelő versenyen a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három versenyzővel képviseltette magát, valamennyi indulónk szép eredményeket ért el. A harminc és negyven év közöttiek kategóriájában Kontics Sándor tűzoltó főhadnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka a 33., Vincze Balázs tűzoltó hadnagy, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító tisztje az előkelő 9. helyezést érte el. Ugyanezen kategóriában Horváth András Attila tűzoltó törzszászlós, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója bizonyult a legerősebbnek, ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára és aranyéremmel térhetett haza.

Versenyzőink teljesítményéhez, kitartásához és az elért eredményekhez ezúton is gratulálunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!