Hírek

2014.07.30. 09:28

Mint egy Hitchcock filmben: nem jár a vonat, napokig áram nélkül maradnak Rönökön

A szerdán késő délután érkezett vihar komoly károkat okozott Vas megyében.

Simon Erzsébet

Nem csupán Kemenesmagasiban, de Mesteriben is megrongálta egy családi ház tetejét a villámcsapás szerda este Vas megyében. A mesteri Kossuth Lajos utca egyik családi házának kéményébe is belecsapott a villám, aminek következtében a kémény felső része letört és megrongálta az épület tetejét. A helyszínre riasztott celldömölki önkormányzati tűzoltók leszedték a megrongálódott tetőről a kéménydarabokat és a veszélyesen meglazult cserepeket, majd befedték a tetőn tátongó lyukat.

Villám csapott egy ház kéményébe

Villám csapott egy családi ház kéményébe szerda este a Vas megyei Kemenesmagasiban, a Honvéd utcában. A villámcsapás következtében a kémény ledőlt, az eset során azonban senki nem sérült meg. A helyszínre a celldömölki önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik leszedik a megrongálódott tetőről a veszélyesen meglazult cserepeket és befedik a tetőn tátongó lyukat.

Nem közlekedik a vonat a vihar miatt

Megbénította a Kőszeg és Kőszegfalva közti vasúti közlekedést szerda kora estére a térségben rövid idő alatt lehulló nagymennyiségű csapadék, a vízátfolyások miatt ugyanis néhány helyen a vonat nem tud biztonságosan haladni. Kőszeg és Kőszegfalva között pótlóbuszokkal szállítják az utasokat.

Áram nélkül maradnak Rönökön

A vihar döntött egy diófát a villanyvezetékre Rönökön. Előreláthatólag napokig villanyáram nélkül maradnak a falurész lakói.

 

Megszűnt a teljes útlezárás a 8-as számú főúton

Befejeződött a műszaki mentés. Ahogy azt már közöltük, a 8-as számú főút rönöki szakaszán egy villamosvezeték oszlopa kidőlt, így a műszaki mentés teljes útlezárás mellett folyt. A helyreállítás az érintett útszakaszon befejeződött, ezért a rendőrök a forgalomkorlátozást 2014. július 30-án 19 óra 50 perckor feloldották.

Ahogy azt már közöltük, a 8-as számú főút rönöki szakaszán egy villamosvezeték oszlopa kidőlt, így a műszaki mentés teljes útlezárás mellett folyt.

A helyreállítás az érintett útszakaszon befejeződött, ezért a rendőrök a forgalomkorlátozást 2014. július 30-án 19 óra 50 perckor feloldották.

Folyamatos a munka

Megállás nélkül dolgoznak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók az ország dunántúli megyéiben, ahol szerda délután rövid idő alatt nagymennyiségű csapadék hullott le, az erős széllökések pedig több tucat fát, vezetéket és gyengébb tetőszerkezetet megtépáztak. A tűzoltókat úttestre és családi házakra dőlt öles fákhoz, beszakadt tetőkhöz, veszélyesen lógó cserepekhez és deszkákhoz riasztották, miközben számtalan dunántúli pincét, alagsort, udvart, utcát és mélyebben fekvő helyiséget elöntött a víz.

A katasztrófavédelem egységei mindegyik helyszínre kiérkeztek és megkezdték a felgyülemlett víztömeg kiszivattyúzását a helyiségekből, az egyik szombathelyi aluljáróból pedig még egy beszorult kisteherautót is kivontattak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda estére a Dunántúl összes megyéjére másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki.

Eszerint az érintett térségekben a zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérheti, egy-egy heves zivatargócban pedig károkozó szélroham is előfordulhat. Az érintett megyékben átlagban rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

Lezárták az aluljárót

Nagy mennyiségű víztömeg gyűlt össze szerda kora estére Szombathelyen, a Zanati úti aluljáróban a délutáni vihar következtében. A vízben egy kisteherautó elakadt, amit a város hivatásos tűzoltói vontattak ki a vízből.

A Zanati úti aluljárót átmenetileg lezárták a forgalom elől, ezért a környéken autózók kerüljék el a helyszínt! Vezessenek óvatosan!

Elakadt autót mentenek Szombathelyen (Fotó: Farkas Eszter)

 

Nehezen járható utak Vas megyében

Kidőlt villanyoszlop, vízátfolyások akadályozzák a gépjármű forgalmat 

A heves zivatarok miatt a 87-es számú főút Kőszeget elkerülő szakaszának egy részén vízátfolyások akadályozzák a közlekedést. A rendőrök a helyszínen forgalomlassítással segítik a gépjárművek haladását.

Sötét felhők a Szent Márton utcai magasházak felett. Dörgéssel, villámlással megérkezett a vihar Szombathelyre (Fotó: Simon Erzsébet)

Felsőcsatár és Narda települések között szintén vízátfolyásokkal kell számolniuk az arra haladóknak.A 8-as számú főút rönöki szakaszán egy villamosvezeték oszlopa dőlt ki. A műszaki mentés teljes útlezárás mellett folyik.

A rendőrök a 8-as főút forgalmát Szentgotthárd, illetve Csörötnek felé terelik.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az úton lévőket, hogy a rossz látási viszonyok és a váratlan forgalmi akadályok miatt figyelmesen közlekedjenek.Szombathelyen az Emlékműnél hömpölyög a víz.

 

Leszakadt egy villanyvezeték Rönöknél a 8-as számú főúton a vihar miatt

Az utat fél hatkor zárták le, valószínűleg még órákig kerülnie kell az autósoknak. Leszakított a vihar egy nagyfeszültségű villanyvezetéket Vas megyében, amely így a 8-as számú főúton az úttest fölött lóg. A helyszínre a körmendi hivatásos tűzoltókat és az áramszolgáltató szakembereit riasztották, a helyreállítási munkálatok idejére pedig teljes szélességében lezárták a főutat a Rönök és Rábafüzes közti szakaszon. Arra kérjük az autósokat, hogy kerüljék el az érintett útszakaszt! Vezessenek óvatosan!

 

Másodfokú riasztás – Heves zivatar és felhőszakadás várható

Sötét felhők borították be az eget szerdán 18 óra körül Szombathelyen. Mintha csak este lenne, olyan sötét lett néhány pillanat alatt.  Dörgött az ég és fújt a szél, majd nem sokkal később szakadni is kezdett az eső. A levegő pillanatok alatt lehűlt, már 20 fok sincs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki Vas megye több járására a várható heves zivatar és felhőszakadás miatt. A legfrissebb előrejelzések szerint késő délutántól, estétől délnyugat felől egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, sőt délnyugatról észak, északkelet felé mozgó zivatarrendszer is létrejöhet. Holnap délután legnagyobb számban a Dunántúlon egy összeáramlási zóna mentén alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (csapadék: 30-55, kis eséllyel > 60 mm), helyenként jégeső (néhol akár 2-3 cm fölötti jégmérettel) és viharos (60-80 km/h ) szél kísérheti, egy-egy heves zivatargócban károkozó (> 80-90 km/h) szélroham is lehet. Elsősorban a Dunántúlon területi átlagban is lehullhat 20-30 mm-t meghaladó csapadék. A várható heves zivatar és felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga, másodfokú riasztást adott ki a megye több járására.

Végigsöpör a vihar Vas megyén

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a következő órákban nagyobb mennyiségű csapadék várható a környékünkön, akár több zivatarcella, -rendszer is átvonulhat felettünk. Összességében is komoly mennyiség hullhat. Hozzátette: ezeket a zivatarokat helyenként viharos szél kíséri, nagyobb méretű jég is hullhat belőlük. A déli óráktól szórványosan, majd ahogy haladunk az este felé, úgy lesz egyre többször intenzív záporeső, heves kísérő jelenségekkel, sűrű villámkisülésekkel. Éjjel lassan átmenetileg csendesül az idő, de holnap délután ismét lehet intenzívebb zivatartevékenység.

Zivatar után a Vas megyei Nardán (Fotó: Szendi Péter)

Az észlelő szerint lokálisan lehet számítani villámcsapások által okozott károkra, faágak letörésére, esetleg fák kidőlésére is. A vízmosások - főleg a dombos, hegyes részeken - és a kisebb patakok hirtelen megáradhatnak. Akár jelentősebb jégkár is lehet. Az ágak által leszakított vezetékek miatt áramkimaradások is lehetnek, a tetőszerkezetekben keletkezett károk miatt pedig beázásokra is lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!