Hírek

2016.05.05. 13:28

Véletlen is lehetett az ablaktörés – A rendőrség szerint nem látta senki, hogy egy migráns rongált volna Körmenden

Körmend, Szombathely – Be sem látni a csarnokba azon az ablakon át, amelyik betört szerdán, amikor kézilabdaedzésen voltak gyerekek. Szabálysértési eljárás folyik az ablaktörés ügyében, a tettes ismeretlen – ugyanis senki nem látta az esetet. Tisztázta a történteket dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya.

Bakos Ágnes

– A cikk hangulatkeltő, állításai megalapozatlanok – mondta a megyei rendőrfőkapitány a csütörtök délelőtt megjelent online beszámolóról. Két dolog biztos: az egyik, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola tornatermében edzettek a lányok, és az, hogy betört egy ablak.

Az online beszámolók szerint, benézett egy, az iskola udvarán kialakított táborban lakó migráns, majd, amikor elküldték, dühében berúgta az ablakot. Az eddigi információinkat itt írtuk meg.

Nem látta senki azt, hogy tényleg egy migráns törte volna be a tornacsarnok ablakát. – Nincs bizonyíték a szándékosságra – mondta dr. Tiborcz János. Repedt, régi ablakok vannak a csarnokon, a betört ablakon keresztül nem látni be a terembe, belülről pedig függöny takarja a ki- és belátást – magyarázta a hírekkel ellentétes tényeket a kapitány.

Ismeretlen tettes ellen folyik szabálysértési eljárás, de a véletlen műve is lehetett a rongálás. – Az ablakpárkányra le lehet ülni, ha valaki nekitámaszkodik, betörhet.

Természetesen a rendőri eljárásban több személyt meghallgattak, egy szülő vallomását idézte a kapitány: „A migránsok nem jöttek ki a tábor területéről, a gyerekeket nem kellett kimenekíteni onnan.” Az ideiglenes befogadóállomás belügyminisztériumi területen van, ott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes, a rendőrségnek nem volt dolga a tábornál.

Most viszont járőrözni fognak: a kerítés mellett és térfigyelő kamera kerül a csarnok sarkához. A cél az, hogy a körmendiek biztonságban érezzék magukat. A városban rendkívüli eset nem történt, nem volt szükség rendőri intézkedésre, a most Körmenden tartózkodó mintegy nyolcvan migráns nem okozott gondot a város közbiztonságában.

dr. Tiborcz János a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Az ablakbetörésről megjelent cikkek kétségbe vonják, hogy biztonsággal, zavartalanul folyhat-e a körmendi sportélet – ezt a szerdai Körmend–Zalaegerszeg kosárlabdameccsel cáfolta a rendőrfőkapitány, hiszen rendbontás nélkül lezajlott a derbi. – A kézilabda szakosztály nyugodtan tud működni – szögezte le dr. Tiborcz János.

A körmendi polgárőrök segítséget kaphatnak a többi Vas megyei polgárőrségtől – ezt mondta a megyei kapitány. A rendőrség részéről nincs akadálya annak, hogy más települések formaruhásai is segítsék Körmend közbiztonságának szavatolását.

Ez az ablak sérült meg, melyen látszik, hogy nem lehet belátni az épületbe

A Körmendre hozott migránsok egyébként nem „mozdulnak”, nem indult áradat Ausztria felé.

– Két személyről tudunk, akik vonattal indultak Ausztriába, Szentgotthárdon fogták el őket – mondta el a kapitány. A Bicskéről Körmendre szállított migránsok szabad emberek, hiszen menekültstátuszt kértek Magyarországon. Regisztrálták már őket és átestek orvosi vizsgálaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!