Hírek

2017.05.26. 17:55

Mi köze lehet a falusi vendégasztal szabályozásának a nonprofit szervezetek mindennapjaihoz?

SZOMBATHELY - A falusi vendégasztal és a tájétel kínálás szabályai címmel hangzott el előadás és eszmecsere pénteken délután a Promen-villában, a Vas Megyei Civil Információs Centrum szervezésében.

Tersztyánszky Krisztina

Érzékeny pontra tapintott ezúttal a szervező a Partnerség Információs Nap témaválasztásával. Vajon mi köze lehet a falusi vendégasztal szabályozásának a nonprofit szervezetek mindennapjaihoz? A tegnapi eszmecserén kiviláglott: nagyon is sok, hiszen a résztvevők a civil szervezeteknek meglehetősen széles skáláját képviselték. Volt itt kulturális egyesületet képviselő rendezvényszervező, gombász klub képviselője, fogyatékos gyermekek ellátásával foglalkozó alapítvány vezetője, erdei iskolát és nyári gyermektábort üzemeltető szervezet. Azt, hogy kinek, milyen feltételek mellett kínálhatunk vagy épp árusíthatunk élelmiszert, meglehetősen szövevényes jogszabályok szorítják keretek közé. Ezek útvesztőjében Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének egyesületi elnöke segített eligazodni. Megtudhattuk: ő maga is rendszeresen tartja a kapcsolatot a legfőbb két hatósággal, az adóhivatallal és a higiéniai feltételek felett őrködő NÉBIH-hel. A szabályozások időről időre változnak, de az is előfordul, hogy egy újonnan felmerülő témában kell a szakemberek állásfoglalását kikérni. Két alapvető kiadványhoz mindenképpen bizalommal fordulhatunk - javasolta az előadó. Ezek a Nemzeti Agrárkamara Helyi termék kézikönyve, illetve a NÉBIH által szerkesztett Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához című kiadvány.

 

Az előadó a hallgatóság kérdéseire válaszolva szólt az alkalmi és üzletszerű forgalomba hozatal közötti különbségekről, a zártkörű és a nyílt rendezvény fogalmáról. Elmondta, mit kell tudni az iskolai rendezvényekre bevihető élelmiszerek köréről, és nyíltan beszélt arról is, mi legális és mi nem egy falunapi főzőversenyen. Megismertette a hallgatókat az őstermelő és a kistermelő jogköreivel. Ahhoz ugyanis, hogy a saját portáján egy őstermelő feldolgozott élelmiszert, mondjuk gulyást vagy töltött káposztát kínáljon, az utóbbi regisztrációval is rendelkeznie kell.

Felhívta a figyelmet: aki ételt kínál, jobb, ha minden szükséges papírral és jogszabállyal felvértezi magát, hogy ezek bástyaként megóvják egy esetleges büntetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!