Hírek

2014.12.18. 19:31

Vép egy héten keresztül vendégül látja lakóit

Vép – Családias hangulat, forralt bor és zsíros deszka. Csütörtökön a hagyományos vépi vendéglátáson jártunk. Van olyan nap, hogy két óra alatt elfogy tíz kiló kenyér, és száz liter bor.

Budai Dávid

Hétfőn kezdődött és vasárnapig tart, a már hagyománynak számító vépi vendéglátás, ahol minden nap más-más civil szervezet látja vendégül a város lakóit. Csütörtökön az Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt soron, Varga Lászlóval az egyesület elnökével beszélgettünk a rendezvényről.

Szijjártó Róbert Sebestyén Imrénét kínálja a vaskeresztesi kékfrankosból készült forralt borral. Fotó: Szendi Péter

A forralt bor és a zsíros kenyér mennyiségét nehéz belőni, van hogy este kilencig is kitart, de akadt olyan nap is, amikor este hétkor már minden elfogyott. Tíz kiló kenyérnél kevesebbel el sem érdemes indulni, és közel 100-120 liter bort főznek napról napra. A tűzoltók forralt bora vaskeresztesi kékfrankosból készült, megkóstoltuk, finom volt. Amikor kilátogattunk az eseményre, mintegy ötven ember volt a helyszínen, de mint megtudtuk, ez csak a szomszédos óvodai ünnepség miatt van.

A vépi vendéglátásra minden nap több százan látogatnak ki, egy héten keresztül. A civilek részben saját forrásból, részben felajánlásokból látják vendégül a város lakóit, itt nem kell fizetni semmiért. A hangszórókból karácsonyi dalok szólnak, és a tavalyi év tapasztalataiból okulva, fedett helyen lehet a forralt bort és a zsíros kenyeret elfogyasztani.

Ha már a tűzoltóság volt a soros, megkérdeztük Varga Lászlót, mi történne, ha most ütne ki tűz a városban, hogy ők a vendéglátók. Az elnök szerint akkor se lenne baj, van náluk rádió, és itt vannak vagy hatan, tulajdonképpen egy komplett raj. Ha bárhol tűz ütne ki, perceken belül ott lennének. Nincs veszélyben a település, ha menni kell, itt hagyunk csapot-papot – tette hozzá az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!