Hírek

2017.03.23. 20:04

Idén is lesz kertverseny Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Idén is indul a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű programban Szentgotthárd.

Bakos Ágnes

Tavaly nagy siker volt, az országos versenyre is neveztek helyi kertet.Tucatnyi kiskerttulajdonos mérette meg a területét a tavalyi szentgotthárdi felhívás nyomán, a legtöbb nevező az Id. Pochán Miklós Kertbarát Egyesület tagja volt - várhatóan idén is nagy lesz az érdeklődés. Nemcsak szentgotthárdi kertek versengtek: Csörötnekről is volt résztvevő és kétvölgyiek is érdeklődtek tavaly, amikor a helyi fődíjas Bagári Lászlóné és családja lett. Idén másodszor csatlakozott Szentgotthárd a kertmustrához, és már több vasi település kapott kedvet.

Visszatérő Vas megyei kertversenyző lesz még Káld és Felsőcsatár, négy vasi település pedig először rendez kertversenyt: Kőszeg, Olaszfa, Celldömölk és Nick, a kezdeményezés hivatalos térképe szerint. Még nem zárták le a jelentkezési lehetőséget a szervezők, éppen a napokban döntöttek arról, hogy a nagy érdeklődés miatt április 30-áig meghosszabbítják a nevezést. Csak elsőre tűnik könnyű feladatnak a kertverseny, de rengeteg szempontot figyelnek és összesen hét kategóriában vizsgálják a kiskerteket - ez kiderült a tavalyi gotthárdi megmérettetésen.

Ilyen takaros, gondozott egy díjnyertes gotthárdi kiskert
Fotó: Szentgotthárd önkormányzata

Például mindent dokumentálni kell: vetési naptárat és tervet, a növénytársítást, a legfontosabb kritérium pedig a teljesen hiánytalan permetezési napló volt tavaly. Nem mindegy, hogy mi terem meg a kertben: az egyik szentgotthárdi versenyző nem kevesebb, mint 55-féle zöldséget és gyümölcsöt termesztett, a mennyiségi mutatóval tűnt ki a tavalyi mezőnyből.Az országra szóló legszebb konyhakertek program célja az, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, és az a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, tovább- öröklődhessen a generációk között.

Nem mellékes cél, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem az országban. Fontos a díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket, valamint meg kell becsülni a kertművelő ember munkáját, mindenki elé példaként állítani - ezek a megfogalmazott célkitűzések az idei kertversenyben is.

A kertes közösség több fórumon is eszmét cserél a programhoz kapcsolódva: például a zöldségek ideális vetéséről, melyiket melyik mellé szabad vagy érdemes vetni, de még gyümölcsös tapasztalataikat is megosztják egymással a versengők. És minden hétre javasolnak kerti munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!