Hírek

2016.07.28. 14:18

Veszélyes anyag, lángok, sérültek és alpintechnika a Ság-hegyi gyakorlaton

Összetett feladatot hajtott végre július 27-én a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó állománya. A Ság-hegyen tartott megyei ellenőrző gyakorlat keretében ugyanis veszélyes anyaggal és lángokkal is meg kellett küzdeniük, mi több, az alpintechnika módszerét is segítségül kellett hívniuk, hogy meg tudják menteni a bajba jutott fiatalokat.

Celldömölkről, Sárvárról, Szombathelyről, Pápáról és Egyházashetyéről is érkeztek tűzoltók a tegnapi gyakorlatra a Ság-hegy lábához. A részükre kitalált, valósághű feladatok sikeres végrehajtásában a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor, valamint a Kemenesalja Mentőcsoport alpintechnikával foglalkozó speciális egysége is segítette őket.

A gyakorlat első feltételezés szerint egy baráti társaság töltötte szabadságát a hegy lábánál található panzióban, és az épület alagsorában található wellness-részlegen pihentek, amikor egy hatalmas vihar közeledett feléjük, szinte a semmiből. A fiatalok csak a hirtelen áramkimaradásra lettek figyelmesek. Ezzel mit sem törődve mécseseket gyújtottak, azzal világítottak tovább. Egy óvatlan pillanatban azonban meglökték az asztalt, az ott található tömény szeszes ital üvege felborult, és azonnal begyulladt. A tűz egy szempillantás alatt óriási lángokkal égett, átterjedt a bútorzatra, elzárta a felfelé vezető utat és három fiatal a pincében rekedt. A tűzoltók feladata a tűz eloltása, a sérültek felkutatása, mielőbb szabad levegőre juttatása és ideiglenes elhelyezésük megszervezése volt.

A második feladat megoldása sem bizonyult egyszerűbbnek. Az orkánerejű széllel és heves villámlással közeledő vihar fákat döntött ki, faágakat tört le, mikor hatalmas robbanás hallatszott: a panziótól nem messze található több száz éves banyafába csapott bele a villám. A fa elkorhadt részei azonnal lángra kaptak, rögtön meggyújtva annak környezetét. A baráti társaság két tagja igyekezett még a vihar megérkezése előtt visszaérni a szálláshelyre, amikor megtörtént a baj: egy pont akkor letört nagyméretű faág épp a túrázókra esett, maga alá szorítva a fiatalokat. Mindeközben a lángok egyre terjedtek. A nagy szélviharban sokáig kiabáltak segítségért az ifjak, mire a panziónál dolgozó tűzoltók meghallották a segélykiáltásukat. Azonnal a helyszínre siettek. Ekkor derült fény arra, hogy az idő sürgetőbb, mint gondolták, hiszen nem csupán a bajbajutottak felé közelítenek vészes tempóban a lángok, de a közelben több, veszélyes anyagot tartalmazó hordóra is bukkantak a tűzoltók, amelyek további, kiemelt kockázatot jelentettek.

Mire a második akadályt is sikerült teljesíteni a beavatkozó egységeknek, újabb hatalmas robaj rázta meg a hegyet – a feltételezés szerint. A vulkanikus hegység kráterébe csapott bele a villám, amelynek közelében egy másik baráti társaság, egy túrázó csoport igyekezett meghódítani a hegyet. A nagy ijedtségben ketten elvesztették egyensúlyukat és lecsúsztak a meredek sziklafalról. Egyikük egyenesen a húsz méteres mélységbe zuhant, másikuknak viszont sikerült megkapaszkodnia a sziklafal oldalán. A feladat végrehajtásában a tűzoltók a Kemenesalja Mentőcsoport alpinista egységével működtek együtt.

Az állomány a feltételezett feladatokat gyorsan, pontosan, valamint a biztonsági szabályok maradéktalan betartásával hajtotta végre, a különböző településekről érkező hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók és a mentőcsoport tagjai kiválóan működtek együtt, így a gyakorlatvezető „MEGFELELT"-re értékelte a gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!