Hírek

2017.04.06. 16:07

A veszettség ellen küzdenek - Pénteken kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

Megyei körkép – Pénteken kezdődik és jövő szerdáig tart a megyében a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

Vas Népe

A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi az állategészségügyi hatóság. Idén tavasszal Magyarország területének mintegy kétharmadán, 67 ezer négyzetkilométeren szórják ki kisrepülőgéppel a vakcina tartalmú csalétkeket. A megyében 57 település érintett, köztük három város: Körmend, Őriszentpéter és Szentgotthárd, a Hegyhát egy része, az Őrség és a Vendvidék nagy része.

Az érintett térségekben holnaptól 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A korlátozások pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátokról tájékozódhat a lakosság. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket.

Magyarországon a veszettség a programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő. A csali az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina.

Térkép: www.nebih.hu

Az érintett 57 település:

Alsószölnök, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Csákánydoroszló, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gersekarát, Halastó, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Katafa, Kemestaródfa, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kondorfa, Körmend, Magyarlak, Magyarnádalja, Magyarszombatfa, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Nemesmedves, Orfalu, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Petőmihályfa, Rábagyarmat, Rátót, Rönök, Sárfimizdó, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szentgotthárd, Szőce, Telekes, Vasszentmihály, Velemér, Viszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!