Hírek

2013.07.21. 22:00

A hétvégén rendezték meg a Völgyhídi Vásárt

A hétvégén rendezték meg az ország leghosszabb viaduktjánál a XIII. Völgyhídi Vásárt, rengeteg programmal.

Ölbei Lívia

Az Őrség kivételes természeti és hagyományos építészeti-kulturális adottságainál fogva régóta az egyik legvonzóbb tájegysége az országnak. De az őrségi települések önmagukon kívül sok mást is kínálnak, persze a saját kreativitásukra, hagyományaikra támaszkodva. Ha Magyarszombatfa, akkor fazekasnapok, ha Őriszentpéter, akkor a Virágzás Napjai, ha Viszák, akkor nyári szezon a Pajtaszínház és Galériában - és ha Nagyrákos, akkor Völgyhídi Vásár.

Nagyrákos legrégebbi építészeti emléke a tizenharmadik században épült, a masszív román stílus jegyeit viselő templom. A legújabb korhoz kötődik viszont az a vasúti viadukt, amelyet 2001-ben adtak át: a Zala folyó fölött átívelő 1400 méter hosszú völgyhíd Magyarország leghosszabb viaduktja, európai viszonylatban pedig a negyedik leghosszabb a maga nemében. Ez a völgyhíd a hívószava a Nagyrákoson már hagyománnyá vált Völgyhídi Vásárnak.

Az elmúlt két napban újra sok program várta a látogatókat. A tájháznál kézművesek kínálták portékáikat - a vásárt Németh Istvánné polgármester nyitotta meg szombaton délelőtt hivatalosan -, de nyílt fotókiállítás a kultúrotthonban (Tóth László művésztanár korábban rögzített vásári pillanataiból), a kíváncsiak benézhettek Boór János kovácsműhelyébe ( Addig üsd a vasat, amíg meleg , esetleg Üsd a vasat, bemelegszik ), kipróbálhattak népi játékokat, részt vehettek motoros bemutatón. Sőt: a kézművességet is ki lehetett próbálni, de nem maradt el az ilyenkor szokásos táncos-dalos bemutatók sora sem.

Szombaton estére szalonnasütéssel megspékelt tábortüzet terveztek, aztán következhetett a kultúrotthonban bazi nagy mulatóshow . A vásár vasárnap ért véget.

Nagyrákos továbbra is a helyén van, és a maga virágos szépségében fogadja a betérőket. Nem véletlen, hogy tavaly díjat nyertek a Virágos Magyarországért versenyen: minden évben sok virágot ültetnek, nem csak a turisták kedvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!