Hírek

2016.10.25. 10:46

Vidéken nincs pénz óvodapedagógusokra?

Megyei körkép - Miért nem csábító a vidék az óvodapedagógusok számára? Vajon a munkaerőhiány miatt kevesebb figyelem jut a gyermekekre?

Elek Szilveszter

Acsád: „Hiába csábítanánk az óvodapedagógusokat, a vidék akkor sem vonzó számukra"

Az acsádi Mézeskalács Óvodába óvodavezetőt keresnek, ugyanis annak, aki jelenleg betölti ezt a tisztséget, nincs meg az ehhez szükséges szakképesítése.

- Még óvodapedagógust is roppant nehéz találni, legutóbb is egy évig kerestünk valakit a megüresedő helyre - hallottuk Dömötörné Horváth Ágota megbízott óvodavezetőtől. - Olyat pedig szinte lehetetlen, akinek óvodavezetői szakképesítése is van. Nekünk itt vidéken minden munkaerőt úgy kell "levadásznunk", csak megannyi utánajárás vezethet sikerre - tette hozzá.

- Sajnos semmivel sem tudjuk csábítani az óvodapedagógusokat, de szerintem nem is lenne értelme kedvezményeket bevezetni, mert a vidék akkor sem lenne vonzó számukra - hangsúlyozta dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere. - A probléma nemsokára tetőzni fog, ugyanis a jelenlegi óvodavezetőnk nyugdíjba megy. Kigondoltam, hogy a két fiatal óvónőnket támogatom a tanulmányaiban, hogy megszerezhessék a szakképesítést, de ez egy ördögi kör, ugyanis ha valamelyikükből óvodavezető lesz, akkor óvodapedagógusokból lesz hiányunk - jegyezte meg.

Nemesbőd: „Csak azt tudom ígérni, hogy itt kedves gyermekek között dolgozhat"

A nemesbődi Gyöngyvirág Óvoda ugyan megtéríti a munkába járás költségének nagy részét, de ezen kívül ők sem tudják semmivel sem csábítani az óvodapedagógusokat. - Csak azt tudom ígérni annak, aki érdeklődik az óvodánkban adódó munkalehetőségek iránt, hogy itt aranyos, kedves gyermekek között dolgozhat - mondta Recsek Anna Szilvia óvodavezető.

A csalogató kedvezmények hiányának következménye akkor mutatkozott meg igazán, miután kiderült, hogy indítaniuk kell még egy csoportot, és keresniük kellett egy új óvodapedagógust.

- Az sajnos hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a környéken nem találunk pályakezdő jelentkezőt - mesélte az óvodavezető. - Ezért pályázatot írtunk ki, amire csak ketten jelentkeztek, és kicsit elkeserítő, hogy egyikük sem fiatal pályakezdő volt - tette hozzá.

Az új óvónő felvételével látszólag megoldódott a Gyöngyvirág óvoda problémája, azonban a helyzet így sem rózsás. - Kétcsoportnyi gyermekre három óvónő jut, köztük én, akinek sok óvodavezetői feladata is van - osztotta meg velünk Recsek Anna Szilvia. - Mivel a gyermekekkel igyekszünk minél többet foglalkozni, sok pluszfeladatunk is adódik. Olyan kevesen vagyunk, hogy a melegítőkonyhánkban nem tudtam alkalmazni konyhai kisegítőt, így a dajkákra kellett bíznom a konyhai mosogatást.

- Szívesen felvennék még egy óvodapedagógust, de nincs rá keretünk - mondta.

(felső sor balról) Fejes Áron, Paksa Bendegúz, Nyitribusz Bálint, Holczbauer Máté, Sághy Emma; (alsó sor balról) Török Gergő, Varga Vivien (óvónő) és Nagy Bálint (Fotó: Szendi Péter)

Szombathelyi intézményvezető: "A vidéket csak ugródeszkának használják"

Azért, hogy megtudjuk, a városokban jobb-e a helyzet, felkerestünk egy szombathelyi óvodát is.

- A falusi óvodákat a pályakezdők csupán ugródeszkának használják - mondta Ávár Lászlóné, a Mesevár Óvoda intézményvezetője. - Vagyis, ha el is mennek vidékre, amint megüresedik egy hely a megyeszékhelyen, azonnal lecsapnak rá - tette hozzá.

Az intézményvezető szerint Szombathelyen most szinte mindenhol elegendő óvodapedagógus van.

- Az elkövetkezendő években lehet kisebb probléma a sok nyugdíjazás miatt - hallottuk tőle. - Ezért hozta létre a város a Szombathely visszavár programot. Azok, akik szerződést kötnek az önkormányzattal, a három évig tartó tanulmányaik alatt ösztöndíjat kapnak a várostól. Ezért meglehetősen vonzó lett ez a szakma itt a környéken - fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!