Hírek

2015.04.16. 12:46

Vigyázat! 52 helyen mérik a sebességet a megyében

24 órás összeurópai sebességellenőrző akciót tart a rendőrség. Tudatosítani szeretnék az autósokban, mennyire veszélyes a gyorshajtás. Vas megyében 52 helyszínen mérnek, az új, mobil traffipaxokat is bevetik.

Médiaközpont

A lakosság is megjelölhetett olyan helyszíneket, ahol szerintük indokolt lenne a sebességmérés. Vas megyéből összesen 38-an több mint száz útszakaszt javasoltak. Szombathelyen a Kárpáti Kelemen utcából öten is küldtek e-mailt a rendőrségnek. Az itt lakók azt mondják, gyorsforgalmi útnak tekintik az autósok az utcát, főleg reggel és a késő délutáni órákban nagy a balesetveszély.

fotó: Médiaközpont

A rendőrség délelőtt itt is felállított egy új traffipaxot. A többfunkciós sebességmérő berendezés modernebb a réginél, jobb minőségű digitális képet készít a szabályszegő autósról, jobb a rendszámfelismerő képessége. Vas megyében hét ilyen eszköz teljesít szolgálatot - mondta el László Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Automata és kézi vezérlése is lehetséges, hatótávolsága akár 4-500 méter is lehet. Egyelőre csak sebességet mér, később azonban egy szoftver segítségével a záróvonal átlépését és a kötelező haladási irány be nem tartását is ellenőrizhetik vele. Most még mobilan használják, de a jövőben fixen telepített, az e-útdíjas kapukra hasonlító berendezések is lesznek majd a megye útjain - tette hozzá László Péter.

A csütörtökön reggel 6 órakor kezdődött és pénteken reggel 6-ig tartó akció célja a balesetmegelőzés. A gyorshajtás még mindig a leggyakoribb baleseti ok, erre szeretnék felhívni a figyelmet.

Bár az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a prevenció, a szabályszegők ezúttal is bírságra számíthatnak. A helyszíni bírság 5000-től 50 ezer forintig terjedhet, a komolyabb sebességtúllépést közigazgatási bírsággal sújtják, aminek 30 ezer forint a minimuma.

A sebességellenőrzés helyszíneit itt találja:>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!