Hírek

2015.03.11. 20:06

Vigyázat, a kullancsok is magukhoz térnek! - Vas megyében közepes a fertőzöttség szintje

Megyei körkép - Az elmúlt napok tavaszi időjárása a vérszívókat is aktivizálta, úgyhogy mostantól érdemes a fertőzések megelőzésére gondolni, ha a természetbe kívánkozunk.

Szendi Péter

A Szombathelyi Televízió kedd esti műsorában a kullancsveszélyről beszélgettek, a két meghívott vendég – dr. Schneider Ferenc, valamint dr. Vig Károly – a vérszívók tulajdonságainak bemutatását követően a megelőzésről is szót ejtettek. Mint megtudtuk, a kullancsok a jó idővel azonnal megjelennek, és míg korábban csak az erdőkben, túrázás közben fenyegetett ez a veszély, most már a városi parkokban és játszótereken is megtalálhatóak.

Már a beszélgetés elején kiderült, hogy a kullancs a tévhitekkel szemben nem rovar. A rovaroknak ugyanis hat lába van, egy kifejlett kullancsnak viszont nyolc, ezért a pókszabásúak altörzsébe tartozik.

Fotó: Szendi Péter

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyt?

Dr. Vig Károly entomológus elmondása szerint valójában nem a kullancs a veszélyes, hanem a kórokozók által okozott betegségek, amelyeket a kullancs terjeszt.

– Ma már mindenütt ott vannak: nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban és a kiskertekben is. Két méter magasságig, az aljnövényzethez és a cserjeszinthez ragaszkodnak, ezért tévhit, hogy a fákról pottyannak le, vagy éppen ugrálnak ránk. Tehát gyakorlatilag bármerre járunk, ilyenkor már össze lehet szedni a vérszívókat – tette hozzá dr. Vig Károly.

Hogy tudjuk megelőzni a problémát?

Dr. Schneider Ferenc infektológiai osztályvezető tájékoztatása szerint ha erdőbe megyünk, akkor lehetőleg ne térjünk le a kijelölt útvonalakról.

– A nadrágot érdemes a zokniba betűrni, ne hagyjuk meg azokat a réseket, ahol a kullancs rákerülhet a testfelszínre. A vérszívó nyáron nem annyira kedveli a napfénynek kitett testrészeket, inkább a testhajlatok felé megy, az árnyékosabb részek fele. Vannak kullancsriasztó szerek, amikkel be lehet kenni előtte a bőrünket, ezek néhány óráig védenek bennünket. A túra végén vizsgáljuk meg egymást, szükség esetén pedig szedjük ki a kullancsot – mondta el dr. Schneider Ferenc.

A beszélgetésből kiderült, hogy ennek sok módja van: az erdészek, vadászok nagyon profi módon bicskával is ki tudják szedni, a kevésbé gyakorlottaknak pedig csipesz vagy kullancskiszedő kanál áll rendelkezésükre. A lényeg az, hogy mindenképpen el kell távolítani a vérszívókat.

Az infektológiai osztályvezető elmondta, hogy azoknak a személyeknek, akik foglalkozásuknál fogva, esetleg rendszeresen vagy hobbiszinten látogatják azokat a helyeket, ahol kullancsokat lehet összeszedni, a védőoltás a megelőzés legfontosabb módja. Ezt gyakorlatilag egy év alatt teljessé lehet tenni, és utána ötévente ismételve biztos védelmet nyújt a kullancsok által terjesztett kórokozókkal szemben. A kullancsok ugyanis kilenc különböző féle betegséget képesek terjeszteni, ebből három elterjedése gyakoribb, a többié viszont viszonylag ritka. A kullancs kiszedésével megelőzhetőek a betegségek, a csípés helyét azonban legalább egy hónapig figyelemmel kell kísérni. Amennyiben valaki belázasodik vagy a csípéshez közeli hajlatokban nyirok duzzanat jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon körülbelül húsz kullancsfaj található, összesen hozzávetőlegesen 700 kullancsfajt ismerünk. A húszból azonban nem sok szívja az ember vérét. Az írtásuk azonban dr. Vig Károly elmondása szerint tilos, közterületen ugyanis nincs olyan engedélyezett növényvédő szer, amit fel lehet használni a kullancsok irtására.

Jó időben aktívabbak, de télen is találkozhatunk velük

Dr. Vig Károly elmondása szerint ha a kullancsok testhőmérséklete egy adott hőmérséklet felé emelkedik, akkor aktivizálódnak. Bár télen is találkozhatunk velük, ennek kicsi az esélye.

Dr. Schneider Ferenc hozzátette, hogy mivel a múlt hétvégén volt először jó idő, sokan töltötték a szabadban az idejüket, vagy kerti munkákat végezve a kiskertekben. Eddig még azonban nem találkoztak vérszívó által okozott megbetegedésekkel. Mint kiderült, tavaly mindhárom gyakoribb megbetegedésre volt példa, ezért ezek reális veszélyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!