Hírek

2015.07.26. 06:07

Vihar: két és fél óra alatt 14 fokot csökkent a hőmérséklet Szombathelyen

Lecsapott és véget vetett a kánikulának a vihar Vas megyében.

Bajdó Bettina

A viharos szél fákat csavart ki, faágakat tépett le és felső-vezetékeket rongált meg országszerte – Vas megyében is okozott kárt a hidegfronttal érkezett vihar:

Vasalja közelében villanyoszlopok dőltek 8708-as útra, vasárnap hajnalban oldották fel a teljes útlezárást a vasi rendőrök. Az áram nélkül településeken rendőrök járőröztek az éjszaka – nem csak az érintett Vas megyei településeken, hanem Győr, Nógrád, Pest, Jász és Tolna megyékben is.

Személyi sérülésről nincs hír a viharral kapcsolatban Vas megyéből.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője mérései szerint, vasárnap már felfrissült a levegő: kora reggelre 15 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Szombaton délután öt óra tájban érte el Vas megye központját a front, addig 32 fok volt – ahogy napokig folyamatosan. Két és fél óra alatt 14 fokot csökkent a hőmérséklet.

Szombaton kora este 18, később 21,4 °C volt Szombathelyen, miután 29,2 milliméternyi csapadék zúdult a városra. Fél borsószemnyi méretű jeget is hozott a front.

Amikor tombolt a zivatar, akkor 100-300 méteres volt csupán a látótávolság – jelentette az észlelő.

A hűsítő csapadék kitisztította a levegőt, amire szükség is volt Vas megyében: feldúsult az ózon Szombathely és Szentgotthárd levegőjében is. Szombaton átlépte a határértéket a szennyezőanyag mennyisége, de még nem érte el az egészségre káros szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!