Hírek

2015.05.13. 15:38

Vihar Vas megyében: Szerdán este megérkezett az igazi vihar

Megyei körkép – Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes térségeire.

Bajdó Bettina

A riasztással érintett területeken rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat, illetve kis valószínűséggel heves zivatar is kialakulhat. Megyénkben a kőszegi, a szombathelyi és a sárvári járásra érvényes jelenleg a riasztás. Az előrejelzés szerint szerda estétől nyugat felől intenzív zivatartevékenység kezdődik.

– A meteorológiai szolgálat időközben a celldömölki járásra is kiterjesztette  az elsőfokú riasztást a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. Így megyénkben már négy térségben él a riasztás, mivel kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagyméretű jég kíséretében. Illetve az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert is meghaladó csapadék hullhat. Szombathelyen jelenleg 23 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála, északkeleti szél fúj. A legerősebb lökések a mai napon eddig 39 kilométer/órásak voltak.

Az Időkép adatai szerint Vépen száraz zivatar van, Cákon, Kemenessömjénben, Sorokpolányban és Ikerváron borult az idő, Vasváron erősen felhős az égbolt, míg Csákánydoroszlóban közepesen felhős.

Este fél hétre Szombathelyt is elérte a száraz zivatar. Egyelőre csak gyülekeznek a felhők, megerősödik a légmozgás és dörög. Vépen ugyanez a helyzet. Kőszegről viszont záporesővel kísért zivatart jelentettek. A csapadék intenzitása egyelőre gyenge – Herter Zoltán megfigyelései szerint. A látástávolság kevesebb, mint 10 kilométer. A hőmérséklet is csökkent, jelenleg közel 19 Celsius-fok.

Viharfelhők Felsőőrnél. Fotók: György István Péter

Másodfokúra emelték a riasztást megyénk egyes térségeire. A kőszegi, a szombathelyi, a körmendi és a szentgotthárdi járásban él a narancsszínű riasztás. Közepes bekövetkezési kockázat mellett előfordulhat heves zivatar kárt okozó széllel, melyet akár nagyméretű jég is kísérhet. Az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert is meghaladó csapadék eshet. A sárvári, a celldömölki és vasvári járásban elsőfokú a riasztás.

Hét óra után pár perccel Szombathelyen is készülődik a vihar: beszürkült az ég, csöpög az eső, dörög és villámlik. A szél is fokozatosan erősödik. Vépen ugyanebben az időben záporesővel kísért zivatar van.  Most már megyénk szinte egész területén száraz zivatar tombol. Sopronban jelenleg jégeső esik. A vihar északnyugat felől közelít hozzánk.

19:15 – Bár a madarak még csiripelnek, teljesen beszürkült az ég a vasi megyeszékhely felett. Cikáznak a villámok, egyelőre még csak messziről dörög. Világvége hangulat uralkodik. A szél egy óra alatt délkeletire fordult, de viharos széllökések még nincsenek. A hőmérséklet továbbra is 32 Celsius-fok. Az előrejelzés szerint akár jégeső is lehet vagy 50 millimétert is meghaladó csapadék hullhat. Érdemes figyelni az időjárás alakulást, vihar esetén bezárni az ablakokat és áramtalanítani a lakást!

19:30 Az Időkép adatai szerint fél nyolckor Kőszegen ismét zivatar tombol, a megfigyelők jégesőt jelentettek Pornóapátiból. Száraz vihar van továbbá Pinkamindszenten és Sorokpolányban. Sárváron pedig borult az ég.

19:56 Fél nyolc után eleredt az eső Szombathelyen, de a vihar még nem mutatta meg az igazi erejét. Egyre sűrűbben cikáznak a villámok és egyre közelebbről dörög. Ugyanekkor Pornóapáti mellett már Vaskeresztesről is jégesőt jeleztek az észlelők. Közben a meteorológiai szolgálat kiterjesztette a vasvári járásra is a másodfokú riasztást. Így megyénkben már csak a sárvári és celldömölki járásban van elsőfokú riasztás érvényben.

20:10 Ausztriában sűrűn cikáznak a villámok

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezetője elmondta, hogy este nyolc óráig 0,2 milliméter csapadék hullott a vasi megyeszékhelyen. Hozzátette, hogy messze, nyugat-délnyugat irányban erős, lecsapó villámok vannak Ausztria Stájer részén. Itt nálunk azonban egyelőre nem tombol a vihar. Időközben a megye egész területét elérte a csapadékzóna, már Szentgotthárdról is gyenge esőt jelentettek.

20:45 Felhőszakadás, dörgés és villámlás

Kilenc óra előtt megérkezett az igazi vihar a megyeszékhelyre felhőszakadás, dörgés és villámlás kíséretében. Most már folyamatosan villámlik és dörög, nem árt áramtalanítani az elektromos készülékeket! Körmendről jégesőt jelentettek az Időkép észlelői, Nickre és Rábatöttösre pedig ugyancsak lecsapott a zivatar.

Tombol a vihar

Kilenc óra előtt a zivatar gócpontja elérte a megyénket. Már csak az Őrség egyes területein nem tombol a vihar, de ott is borult az ég. Kőszegre nyolc óra után ismét lecsapott a vihar, Herter Zoltán megfigyelései alapján már nyolc órától helyi zivatar alakult ki, a hőmérséklet 16 fokra csökkent. Rábagyarmaton is tombol a vihar, Huszár József adatai szerint háromnegyed kilenckor tekergő északias szél fúj, valamint egyre erősödő, sűrűsödő morgások hallhatók. Szombathelyen Pétervári Tibor észlelő, állomásvezető jelentésében az áll, hogy kilenc órakor is erős a csapadék intenzitása. Háromnegyed kilenckor erős zivatar érkezett nyugat felől, jég még esett, ám ez változhat. A hőmérséklet kilenc óra után már csak 16 Celsius-fok.

Erősödik a szél

Negyed tízkor, lehet, hogy csak átmenetileg, de csendesedett a vihar Szombathelyen. Továbbra is villámlik és dörög. Erősödött az északnyugati szél, most már a legerősebb lökések elérik az 52 kilométer/órát. Eddig 1,2 milliméternyi csapadék hullott a vasi megyeszékhelyen.

Az előrejelzés szerint holnap estig sokfelé valószínű zivatar az országban, többfelé jelentős csapadékkal, helyenként jéggel és szélviharral. A legkevésbé érintett területek jelenlegi számítások szerint az ország legdélebbi megyéi lesznek. Az OMSZ csütörtökre is elsőfokú riasztást adott ki a megyénkre heves zivatar és felhőszakadás miatt. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt ugyanis 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Kapcsolódó cikk:

Naplemente, eső és villámok egyszerre Szombathely felett (videóval)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!