Hírek

2017.05.23. 18:30

Vipera, zsebkés, dugóhúzó és pumpa - Elképesztő tárgyakkal érkeznek a vasi bíróságokra

SZOMBATHELY - Egyre több a biztonsági berendezés a Vas megyei bírósági épületekben. Van is ok a biztonság fokozására, hiszen tavaly csak a Szily János utcai épületbe 236 zsebkést próbáltak bevinni. Volt, aki pumpával, más bottal ment tárgyalásra - megtalálták azokat is.

Bakos Ágnes

Indokolt a biztonság fokozása a bíróságokon, már csak a lefoglalt eszközök listája alapján is. A Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai épületében a biztonsági szolgálat 236 zsebkést talált az érkezőknél - nem egyszerre persze, hanem tavaly összesen.

19 orvosi szikét, 13 pillangókést, 31 gázsprayt és három viperát is találtak a biztonsági emberek. Többen gondolták úgy, hogy boxert vihetnek a Szily János utcai épületbe: 26 ilyenre bukkantak az érkezőknél. Tíz riasztópisztolyt és hat dugóhúzót is találtak.

Volt 42 másféle szerszám: pumpa, metszőolló, villáskulcs, csavarhúzó. Ugyancsak 42 egyéb eszközt is próbáltak bevinni: például botot, vasat, üvegeket.

- Ezek a számok önmagukban indokolják az ellenőrzés fokozott és rendszeres fenntartását - összegezte dr. Tóth András szóvivő. Hangsúlyozta: úgynevezett biztonságnövelő programot indított az Országos Bírósági Hivatal. A cél az, hogy a bíróság ügyfelei, a bírák és az igazság-ügyi alkalmazottak is biztonságban legyenek - és biztonságban is érezzék magukat.

Három éve indult a program, a Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai épületébe röntgensugaras csomagellenőrző, két vasi járásbíróságra és a Petőfi utcai épületbe négy fémdetektor kapu került. 2015-ben négy vasi bírósági épületbe kaptak négy kézi fémkeresőt. Idén a Körmendi és a Sárvári Járásbíróságon tudtak üzembe helyezni egy-egy röntgensugaras csomagvizsgálót.

- A fejlesztésnek köszönhetően a megye valamennyi bíróságán javul a dolgozók, az ügyfelek biztonságérzete, a munka hatékonysága - tette hozzá dr. Tóth András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!