Hírek

2012.04.30. 11:43

Virágba borultak az utcák

Immár 10. alkalommal borultak virágba Szombathelyen a herényi városrész utcái. A Herényi Virágúton az országban egyedülállóan közel egy kilométer hosszú útvonalon több mint 30 herényi és kámoni virág- és dísznövény kertészet mutatta be és kínálta portékáit.

Bajdó Bettina

Herényben minden tavasszal egy hétvégén a virágok szépsége előtt tisztelegnek, ilyenkor Virágút nyílik az utcákon. A virág- és növénykiállítás hagyománya már 2003. óta él. A városrész ünnepe szokás szerint a Szent György templomban kezdődött: a reggeli ünnepi szentmise után mindenki belevethette magát a színes forgatagba. A Herényi Virágúton az országban egyedülállóan  -közel egy kilométer hosszan  -több mint 30 herényi és kámoni virág- és dísznövény kertészet mutatta be és kínálta portékáit. A szebbnél szebb virágok, növények mellett kézműves mesterségek kirakodóvásárával és bemutatójával is várták a természet és a virágok kedvelőit. A kertészek egy- és kétnyári növényeket, évelőket, balkon-növényeket, díszcserjéket, oltványokat, szobai dísznövényeket kínáltak.

A gyerekeknek sem kellett unatkozniuk: játszóház várta őket. A megfáradt vásározók a Borvirágsarkokban csillapíthatták szomjukat a régió borvidékének nedűivel, a lacikonyhákban pedig különböző tradicionális vásári finomságokat, étkeket kóstolhatnak.

A színpadon egymást váltották a fellépők. Az idei év egyik újdonsága a Virágvonat volt, mely a Béke tér és a Kámoni Arborétum új látogatóközpontja között közlekedett, ezt még dr. Puskás Tivadar polgármester, a rendezvény védnöke is kipróbálta.
-  Itt van virágüzletem a városrészben -  mondja Hoósné Illés Csilla okleveles virágkötő mester.  - Tavaly pakoltam ki először, ám akkor az időjárás nem volt túl kegyes, hiszen esett az eső. Most sincs éppen virágnak kedvező idő, hiszen harminc fokban a napon nem sokáig maradnának szépek a vágott virágaim. Egyelőre nem pakoltam ki, inkább az üzletben hagytam a növényeket. Meg hát, a helypénz is nagyon sok, a mai világban 15 ezer forint is nagy pénz. Eddig visszafogott volt az érdeklődés, érződik, hogy évről évre egyre kevesebb a pénzük a vásárlóknak. Tavaly cserepes virágokat, orchideát, broméliaféléket, gerberát, rózsát és szegfűt kerestek leginkább a vásárlók. Estefelé pedig sokan a temetőbe is elsétálnak, ezért sokan betérnek, hogy krizantémot vigyenek szeretteik sírjára. Reméljük, hogy ez idén is így lesz.

 Az egyik helyi kertészet is éppen a tízéves évfordulóját ünnepli, csakúgy, mint a virágút. Ahogy Nagy Attila tulajdonos fogalmaz, együtt születtek.

- Eddig minden évben itt voltunk a rendezvényen, idén is három standdal várjuk az érdeklődőket - mutatja a virágokkal borított állványokat. - Nagyon jó a rendezvény, s kölcsönösen is támogathatjuk egymást. A szervezők idecsalogatják a vevőket, mi pedig megmutathatjuk, hogy mivel is foglalkozunk. A vásárba egynyári növényeket, díszfákat és díszcserjéket hoztunk ki. Bár sok a vásárló, azért próbálunk időt szakítani arra, hogy tanácsokkal is ellássuk az új növénytulajdonosokat. Arra mindenképp felhívjuk a figyelmet, hogy a nagy meleg miatt inkább  a séta végén vegyék meg a növényt, s ne hagyják tűző napon.
 - Idén mintegy 100 kereskedő rakta ki portékáit a  virágút mentén - mondja  Szekér Tamás főszervező.  - A hagyományos programok mellett próbáltunk megújulni, idén először közlekedik a virágvonat. Tízéves a rendezvény, s most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy el kell döntenünk, vagy fejlesztjük a rendezvényt vagy megszüntetjük. Rengeteg munka, önkéntesek hada és sok pénz van a virágút mögött. Ez a város második leglátogatottabb rendezvénye. Mi a lelkesedést és a szakmai munkát hozzá tudjuk adni, de megfelelő költségvetés is kell.
A legszebb stand címet és  vándorserleget az Örökzöld Kertészet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!