Hírek

2017.04.23. 18:35

Virággal és csokival köszöntötték - Receptek a hosszú élethez Sári nénitől

Csepreg - Vlasich Krisztián polgármester virágcsokorral és csokoládéval köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő dr. Köleséri Imrénét.

Cseszkó Tamás

Dr. Köleséri Imréné meghatódva fogadta az otthonában Vlasich Krisztán polgármestert és rögtön elérzékenyült az ajándékok láttán. Sári néni nagyon közvetlen volt és szívesen mesélt az életéről. Kiderült, hogy 1927. április 22-én született Káldon, második gyermekként. Nővére korán Svédországba költözött, a mai napig ott él. Nagy szívfájdalma, hogy egyetlen húga sajnos már nem él. Azt is elmondta, hogy a szülei sokat betegeskedtek, ezért egyedüli otthon maradt gyermekként sok fel-adat hárult rá. Így ideje korán megtanulta, hogy mit jelent a felelősség. Sopronba járt gimnáziumba, mindig jó tanuló volt és nagyon hálás a sorsnak, hogy lehetősége nyílt nyelveket és táncot tanulni. Kevesen tudják róla, hogy nagyon szép lány volt, kétszer is megválasztották a füredi Anna-bál szépének.

Gyermekkorát is felidézte: mint mondta, a szülői házukat 1897-ben olasz építők készítették, gyönyörű belsőépítészeti elemekkel, a hely emlékeiben ma is igazi kastélyként él. A háború után azonban az épületet államosították, ez ellen sajnos semmit nem tudtak tenni. Jelenleg patikaként működik. A házhoz akkoriban tartozott egy park - szökőkúttal és teniszpályával együtt.

Sári néni még arra is emlékezett, hogy télen a teniszpályát felengedték vízzel és azon korcsolyáztak. Sajnos mindebből már semmi nem maradt.

A 90.születésnapját ünneplő Sári nénit köszönti Vlasich Krisztián polgármester Fotó: Kóbor Károly

Sári néninek - bár 90 esztendős - tervei is vannak a jövőre nézve: mindenképpen szeretne visszatérni még egyszer gyermekkorának helyszínére.

Vlasich Krisztián polgármester és Szarka Anikó, a gazdasági és városfejlesztési bizottság elnöke nagy megtiszteltetésben részesült, a 90 esztendős asszony ugyanis elővette féltve őrzött kincseit: régi fényképeket, képeslapokat, verseket, leveleket, megsárgult virágokat. Egyikből sem volt hiány, hiszen egykor sok udvarlóval büszkélkedhetett. Ő azonban türelmes volt, és nem hiába: a nagy szerelem 1950-ben lépett be az életébe, meglátták és megszerették egymást, pár hónappal később pedig férjhez is ment.

Elmondta, hogy férje Erdélyből, nemesi családból származott, a szálak egészen a Bethlen-családig vezethetők vissza. Hozzátette, hogy férjével soha nem veszekedtek, tisztelték egymást, soha nem múltak el az érzelmek. Akárhányszor elment mellette, mindig megsimogatta a karját. A házasságukból egy gyermekük született. Minden boldog percért hálás a sorsnak.

Hozzáfűzte: fia jelenleg a fővárosban él, több diplomája is van. Ha teheti, akkor - két fiúgyermekével - sokszor meglátogatja. Az egyik unoka orvostanhallgató, a másik pedig gépészmérnöknek tanul. Sári néni nagyon büszke nagymama.

A kérdésre pedig, hogy mi a hosszú élet titka, így felelt: az ima, a jókedv, a derű, a nyugalom, szeretet és a megértés.

A polgármester és a bizottsági elnök megköszönték a rájuk szánt időt, és bár ők hoztak ajándékot, mégis úgy érezték, többet kaptak: útravaló jó tanácsokat egy sokat látott asszonytól. Ezúton is kívánnak neki nagyon jó egészséget és sok, boldog esztendőt!

- Óriási tisztelettel és hálával tartozunk azoknak a csepregieknek, akiknek köszönhetően a legnehezebb idők után is talpra tudott állni a város - fogalmazott Vlasich Krisztián polgármester, aki fontosnak tartja, hogy a szépkorúaknak személyesen is kifejezze tiszteletét. - Ők azok, akik nélkül mi sem lehetnénk - hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!