Hírek

2013.04.13. 10:57

Virágok tobzódása a szecesszió jegyében

Szombathely, Olad - A szecesszió a mozgalmasság, a túlburjánzó ornamentika, a színek tobzódásának művészeti stílusa. Képzeljék mindezt el színpompás virágokból! Ezek vasárnap még megtekinthetők a Savaria Floriadae-n a Herman iskolában.

Némethy Mária

A virágkötészetet szombaton V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár ünnepi beszédében találó hasonlattal virágköltészetnek nevezte. Aki látta a Herman Ottó Szakképző Iskolában a virágkötő szakma fiataljainak remekléseit a XXIV. Savaria Floriadae-n, igazat ad az államtitkárnak. Rózsákból, liliomokból, callakból és más virágokból, zöldekből gyönyörűen feldíszített asztalokat, faliképeket, menyasszonyi csokrokat készítettek a fiatal kezek. Ezeket a szépségeket vasárnap még 9-18 óra között megnézheti bárki ingyen az iskola tornacsarnokában. A szecesszió jegyében született alkotások vissza is adják ennek a stíluskorszaknak burjánzását, nyugtalanságát. Ráadásként 11 órától az Isis Kvartett műsorát, 14 órától a művészeti középiskola tanulóinak zenei előadását, 15 órától pedig aerobikot is élvezhetik ma a virágkreációkat megtekintő látogatók. A Herman iskolában mozgalmas hét volt ez a mostani.

Fotók: Kiss Teodóra

Csütörtökön a középiskola fennállásának 50. jubileumát ünnepelték meg, és most először öt napon keresztül itt zajlott a virágkötészetet tanuló diákok legrangosabb megmérettetése, a kiváló tanulók országos versenye. A szakma legkiválóbb diákjai gyűltek össze, hogy megméressék tudásukat egy bonyolult vizsgán, amelynek volt írásos, szóbeli és gyakorlati része is. Ennek eredményét szombat délelőtt hirdették ki ünnepélyesen. Arattak a budapestiek, de jellemző volt a verseny szorosságára, a diákok magas színvonalú felkészültségére, hogy már a nyolcadik helyezettől kezdve mindegyikük jelesnek megfelelő színvonalat ért el. Első lett Berdár Bernadett, második Ivék Laura Anna, mindketten budapestiek, harmadik pedig a szentesi Szabó Katalin.

Az ő munkáik is megtekinthetők vasárnap a Savaria Foriadae-ra, a fiatal virágkötők versenyére készültekkel együtt. Ezt az immár huszonhatodszor megrendezett rangos versenyt is rendkívül színvonalasnak ítélte a zsűri. A budapesti Ivék Laura Anna nyerte meg, második lett a szombathelyi Baracska Tímea, harmadik az ugyancsak budapesti Berdár Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!