Hírek

2016.09.25. 14:45

Vízitúrázók kerültek bajba a Rábán, sérültek szorultak karambolos autóba Alsószölnökön

Alsószölnök – Nagyszabású nemzetközi gyakorlat zajlott Alsószölnökön. A helyi önkéntes tűzoltók és számos másik vasi egység, valamint ausztriai és szlovéniai lánglovagok próbálták ki felkészültségüket vízi és közlekedési balesetnél, erdő- és épülettűznél. Jól sikerült mind a négy próba.

Bakos Ágnes

– Jelentem, a sérülteket a csónakba emeltük! – hallhatták a rádión keresztül a mentésben részt vevők. A szombaton tartott gyakorlat első feladata volt, hogy két bajba jutott vízitúrázót kellett kimenteniük a riasztott egységeknek. Ezt a feladatot az Alsószölnöki Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, szentgotthárdi és körmendi egységek végezték el, sikerrel.

Nem volt sok idő, máris egy közlekedési baleset adott munkát: két személyautó ütközött Alsószölnök közepén.

Az „áldozatok” remekül teljesítettek: ketten az egyik, egy másik sérült a másik kocsiba szorult be. Az a sérült, aki ki tudott szállni, nem könnyítette meg az egységek munkáját: tökéletesen játszotta a kétségbeesett sebesültet. Az egyik kocsiból a gotthárdi, a másikból a mogersdorfi lánglovagok mentették, vágták ki az utasokat, a szakszerű ellátást a Hármashatár Mentőcsoport egészségügyi részlege végezte.

– Mondtam, hogy erről nem maradtok le – mondta a nézelődőknek a „karambol helyszínén” Monek Zsolt, Alsószölnök polgármestere. Szép számmal gyűltek össze és fotóztak az alsószölnökiek. A sokaságban kiderült: el sem tudták képzelni, miért és hogyan került két karambolos autó a település közepére – aztán a szombati tűzoltó-sokadalom mindenre választ adott. Büszkén örökítették meg a helyi lánglovagok munkáját a falubeliek.

A kocsik szétvágásával nem ért véget a gyakorlat, hiszen tűz ütött ki a Fő utcán álló szállóban, aztán villámcsapás okozott erdőtüzet a közelben – ezeket a feladatokat is sikerrel vették a résztvevők.

Mákos Imre, a nemzetközi gyakorlatot szervező Alsószölnöki ÖTE parancsnoka összegezte:

Ausztriából Mogersdorf község önkéntes tűzoltói és Wallendorf lánglovagjai, valamint a szlovéniai Gornji Slaveči község önkéntesei is nyolcan-nyolcan jöttek a gyakorlatra. Részt vettek itthonról Alsószölnök, Felsőszölnök és Szakonyfalu önkéntes tűzoltói, a Szentgotthárd Járási Hármashatár Mentőcsoport egészségügyi részlege, valamint a Körmend hivatásos tűzoltóság kishajója és szentgotthárdi szere.

Az alaposan kidolgozott feladatsor mindenre adott alkalmat: tűzoltási, műszaki mentési, valamint lakosságvédelmi feladatokat is végre kellett hajtani az egységeknek – nem vallottak szégyent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!