Hírek

2015.06.29. 12:55

Vonzó a fatimai imanap - Amikor a Nap a saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék

Szombathely-Szentkirály - A szentkirályi templom fatimai estjeire sok szombathelyi gyűlik össze. Fekete Szabolcs plébánost az estek hátteréről kérdeztük.

Némethy Mária

A fatimai jelenések számszerűen hat 1917-ben történtek a portugáliai Fátima kisváros közelében. Május 13-án három gyermek kis nyájat őrzött a kisváros mellett Cova da Iriaban. A gyermekek neve: Lúcia de Jesus dos Santos (ekkor tíz éves, élt 2005-ig), unokaöccse, Francisco Marto (ekkor kilenc éves, élt 1919-ig), unokahúga, Jacinta Marto (ekkor hét éves, élt 1920-ig). A déli rózsafüzér-imádság után kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a bazilika áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, ám rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, és egy kis tölgyfabokor felett ahol ma a jelenési kápolna áll , láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért tartott. A hölgy azt mondta a három gyermeknek: sokat kell imádkozniuk, majd meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek ide, Cova da Iriaba.

A gyermekek így is tettek, és a hölgy mind az ötször eljött hozzájuk.

Az utolsó jelenés, a napcsoda, 1917. október 13-án történt, és becslésektől függően 30 -70 ezer ember látta. A jelenés végén mindenki szemtanúja lehetett egy látványos csodának: a Nap ezüstkoronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is lehetett szemlélni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhanna. A napcsoda után a fatimai jelenések az általános érdeklődés, figyelem középpontjába kerültek.

Tomasz Marciszkiewicz, Ipacs Bence és Fekete Szabolcs Benedek szőllősi és szentkirályi lelkiatyák. Fotó: Geosits Péter

A Római Katolikus Egyház a történtek után 13 évvel adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyről, elfogadva annak hitelességét. Ettől kezdődően világszerte elkezdődtek a fatimai imanapok, amelyeknek lényege a hónap 13-án napján történő engesztelő imádság a bűnösök megtéréséért. A résztvevők elsősorban önmaguk megtérésére gondolva mindenekelőtt saját szentgyónásukat végzik el, hiszen így hiteles a mozgalomban való részvétel.

A Szombathelyi Egyházmegye több plébániáján is meghonosodott ez a kezdeményezés, nemcsak a Szűzanya tiszteletére felszentelt templomokban, hanem ettől függetlenül is. Fotónk is egy ilyen helyen, a szentkirályi templomban készült, ahol dr. Perger Gyula atya 2006-tól kezdődően vezette be az engesztelő imaesteket, és azóta plébános utódai is, nevezetesen Kürnyek Róbert, Molnár János és Fekete Szabolcs Benedek atyák is továbbvitték a hívek tetszését elnyerő hagyományt.

Július 13-án Böjti Balázs becsehelyi származású újmisés pap lesz a Szombathely szentkirályi részén az est lelkivezetője. A szentmise nyári időben mindig 19 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!