Hírek

2013.05.07. 15:16

Weöres választása

Jordán Tamás, a WSSz és Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója kedden közös sajtótájékoztatón számolt be egyebek mellett a közös tervekről.

Ölbei Lívia

Az őszi Csákányi László-bérletnek már kinyomtatott programfüzete is van: a név  marad, de a szervezés a jövő évadban már a Weöres Sándor Színházé. És bár a négy előadásból háromnak a   helyszíne továbbra is az Agora - MSH, Jordán Tamásnak nem titkolt szándéka, hogy a sportház kitartó közönségét szépen, fokozatosan átszoktassa az Akacs Mihály utcába.

Ezért az őszi  Csákányi-bérletben   a három várható  vendégjáték (egy a Radnóti Színházból, egy a Honvéd Táncszínház és Zenekartól, egy pedig az Orlai Produkciótól) mellett egy ízig-vérig szombathelyi bemutató  is helyet kapott: Füst Milán  Máli nénijének  főszerepét Kiss Mari játssza,  ezt az előadást természetesen a WSSz nagytermében láthatja majd a Csákányi-bérletes közönség. 

Íme, egy példa a WSSz és az Agora közötti "természetes kooperációra".  A  fordulat Parais István Agora-igazgatótól való, aki egyebek mellett fölhívta a figyelmet arra is, hogy egyáltalán nem felel meg a valóságnak az a - még mindig föl-fölbukkanó - vélekedés, miszerint "Szombathelyen nincs választási lehetőség", ami a kulturális kínálatot illeti.

Elég, ha a Weöres Sándor 100.  születésnapját is magában foglaló hétvégét nézzük (a centenáriumi év ismét csak lehetőséget ad az Agora és a WSSz együttműködésére): június 22-én, a születésnapon mutatja be a WSSz a Szent György és sárkány című Weöres-drámát, hirdeti ki a drámapályázat eredményét.

 

"Természetes kooperáció". Két igazgató együtt: Parais István és Jordán Tamás a Krúdy Klubban (Fotó: Szendi Péter)

Másnap érkezik a sportházba (Agora-szervezés) a Buena Vista Social Club. Megint másnap, június 24-én A teljesség felé című különleges Weöres-koncertet hallhatja a közönség: Gryllus Dániel és több neves énekes előadásában, WSSz-szervezésben; meglehet, a sportházban. 

A Szent György és a sárkány  a WSSz 2013/14-es bérletében is helyet kapott. (Ahogy Jordán Tamás megjegyezte: nem lesz egyszerű az egyeztetés, hiszen az előadás címszereplője, Fekete Ernő a budapesti Katona József Színház vezetőszínésze; és egy színész életében  a konvenció szerint mindig az anyaszínházat illeti meg az első hely.

Innen van, hogy nem könnyű - neves - vendégeket szerződtetni. Főleg, hogy a WSSz ugyan tart fönn repertoárt, de egy-egy bérletes széria en suite, azaz "egyvégtében" fut ki.)  Az őszi szezonban a Valló Péter rendezésében színre kerülő Weöres-előadás mellett a Máli nénit (rendező: Koltai Róbert) és  László Miklós Illatszertár című darabját (rendezi Béres Attila) láthatja a közönség a nagyszínpadon.



A Márkus Emília Terembe visszatér Ivo Krobot, ezúttal Örkény tragikomédiáját,   a Tótékat viszi színre. Jeles András most saját darabot rendez, a címe: "Egy résnyi ragyogás..." A tavaszi szezon egyik nagyszínpadi produkciója A dzsungel könyve  (Horgas Ádám rendezésében) és a Zűrzavaros éjszaka (szerző: Luca Caragiale, rendező: Mohácsi János). A tavaszi kamaratermi kínálatban Balikó Tamás rendez előadást Hamvai Kornél Szigliget című darabjából, Az üvegcipőt (Molnár Ferenctől) Valló Péter rendezi meg a Márkus Emília Teremben. 

A tervek szerint készülnek bérleten kívüli produkciók is: a Gólyakalifa című Babits-regényt Czukor Balázs "alkalmazza színpadra", ő rendezi Az arab éjszaka című Roland Schimmelpfennig-drámát is. A kőszívű ember fiaiból Silló Sándor készít "rendhagyó keresztmetszetet" (diákoknak), Nagy Cili Weöres Sándor Psychéjét állítja színpadra.

Több korábbi előadás  repertoáron marad, bérleten kívül. Köztük a sok díjat nyert Szentivánéji álom,  a múlt évadból. Jordán Tamás zárásképpen hangúlyozta: "dicséret illeti" a 3000 bérletest - és a szintén többezer jegyvásárlót -, akik feketén-fehéren megszerették a Weöres Sándor Színházat. Az igazgatói megfogalmazásban "lírai és giccses zárszó" pedig úgy hangzott, hogy a WSSz "főevezőse szeretne lenni annak a csónaknak, amely beevez a Nyugat Királynője nevű kikötőbe".  


 

 


Az emlékév alkalmával látogathat ki a közönség a Kámoni Arborétumba május 19-én: 14 órakor kezdődik a Wöres-majális, "Fűnek-fának Weöres Sándort" címmel, a WSSz-társulat közreműködésével. Június 7-én 14 órakor Nagy Versmondás a szombathelyi Fő téren: a Valse triste-et Jordán Tamás vezényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!