Hírek

2015.09.30. 09:21

Zárlat okozott tüzet a celldömölki kórházban a gyakorlat szerint

A celldömölki kórházban tartott megyei ellenőrző gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 29-én.

Elektromos zárlat miatt keletkezett tűz szeptember 29-én délután a celldömölki Kemenesalja Egyesített Kórházban. A lángok az intézmény új épületében emeleti szobájában csaptak fel, és pár perc alatt teljesen elborították a helyiséget. A szobában és a szemközti helyiségben tartózkodó betegek azonnal kimenekültek, azonban a folyosó hátsó részében található szobákban tartózkodó betegek a sűrű füst miatt nem látták a kivezető utat, és az épületben rekedtek. Bezárták az ajtókat, hogy a lehető legtovább védve legyenek a füsttől, illetve a tűztől, így várták a segítséget. Az intézmény vezetői azonnal értesítették a tűzoltókat. - Ez volt a gyakorlat alapfeltételezése.

Fotó: Pajor László tű.alez., Vas MKI

Elsőként helyi önkormányzati tűzoltók értek a helyszínre, majd a sárvári, szombathelyi és pápai hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is megérkezett. Erre az időre a lángok a padlásteret is elérték. A kórházban a helyi szakember tájékoztatta a tűzoltókat a kialakult helyzetről, majd a tűzoltásvezető meghatározta a járművek felállítási helyét, megszervezte a beavatkozás menetét. Mentési csoportot hozott létre az épületben rekedt betegek mentésére, miközben a többi egység nagy erőkkel látott hozzá a tűz eloltásához.

Mikor már valamennyi beteget kimentették a kórházi szobákból, akkor a létszámellenőrzésen derült fény arra, hogy két beteg továbbra is hiányzik. Hollétük ismeretlen. A mentési csoport hozzálátott az épület teljeskörű átvizsgálásához, melynek köszönhetően nem sokkal később a padlástérben elrejtőzve találtak rá a két hiányzó betegre. Azonnal kihozták őket a lángok közül, de őket a sűrű füst miatt a mentőszolgálat szakemberei füstmérgezés gyanújával szállították a legközelebbi kórházba. Végül a lángokat is sikerült megfékezni.

Ez persze mind csupán a gyakorlat része volt, így készültek fel a tűzoltók a hasonló, akár valóságban is előfordulható esetekre. A gyakorlatokon megszerzett helyismeret, valamint gyakorlati tapasztalat éles helyzetben rendkívül nagy segítséget jelent a beavatkozás gyors és hatékony végrehajtásához.

Az ellenőrző elöljárók vizsgálták a védőfelszerelések szabályos használatát, a kárhelyi kommunikációt, a beavatkozás irányításának módját, továbbá különös figyelmet fordítottak a betegek kimentésének biztonságos és gyors végrehajtására is. Az értékelést követően a gyakorlat „MEGFELELT” minősítéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!