Hírek

2016.02.03. 20:23

Zika-vírus: kell-e tartani tőle? - A Zikával fertőzött beteg egy sima véradással is tovább adhatja a kórokozót

Körkép - Az influenzától jobban kellene félnünk, mint a Zika-vírustól. Az állapotos nőknek minden fertőzés kockázatos.

Budai Dávid

A Zika-vírus rohamos terjedése lassan az egész világot lázban tartja. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen, a szervezet globális vészhelyzetet hirdetett. És valóban, napról napra egyre több megbetegedésről érkezik hír. A várandós nőkre leselkedő veszélyek pedig különösen ijesztőek. Mivel a járvány Dél-Amerikában egyre inkább terjed, és a Riói olimpia megnyitójáig már csak 185 napot kell aludnunk, megkérdeztük Dr. Schneider Ferencet, a Markusovszky kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosát, hogy a Vas megyéből az olimpiára készülőknek, illetve nekünk, itthon maradottaknak kell-e félnünk a vírustól.

A főorvos mindjárt az elején leszögezte, egyáltalán nem új vírusról van szó. Az Afrikából származó kórokozót 1947 óta ismerik, de egészen mostanáig nem különösebben foglalkoztak vele. Ennek oka, hogy komolyabb megbetegedést korábban nem okozott, és csak ritkán voltak tünetei a megbetegedésnek. Ha voltak is, akkor is legtöbbször lázat, kiütéseket és ízületi panaszokat okozott. A most pánikot okozó kisfejűségről szó sem volt. Sőt az igazság az, hogy most sincs minden kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy a Zika okozza az újszülöttek súlyos rendellenességét.

Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos elmondta, amennyiben valóban a vírus okozza a gyógyíthatatlan kisfejűséget, akkor nagyon nagy szükség lesz rövid időn belül az oltóanyagra. Fotó: Unger Tamás

A vírust szúnyogok terjesztik, amelyek a trópusi éghajlaton fordulnak csak elő, így attól egyelőre nem kell tartanunk, hogy Európában is járvány lesz. Amiatt, hogy a betegség már a mi kontinensünkön is megjelent, nem kell aggódni, ez még kevés az elterjedéséhez. Elvileg egy Zika-vírussal fertőzött beteg véradással is tovább adhatja a kórokozót, hiszen a Zika-vírusra - több tucat más vírussal együtt - nem szűrnek. Persze nem kell aggódni, ennek a kockázata egészen minimális. Ahhoz, hogy a vírus Európában, vagy akár hazánkban elterjedjen, az kellene, hogy a nálunk élő szúnyogok is terjesszék a kórt. Jelenleg úgy tudjuk, a magyarországi szúnyogok nem terjesztik. Igaz, tette hozzá a főorvos, a nyugat-nílusi vírus esetében is ezt hitték, később aztán kiderült, a hazai szúnyogok mégis terjesztik a kórt, éppen ezért 2003 óta Magyarországon is többtucat megbetegedés volt a nyugat-nílusi lázzal.

Jelenleg tehát a Zikától nem kell tartanunk Vas megyében, azonban más a helyzet az olimpiára látogatókkal. Nekik a főorvos azt tanácsolja, hogy kerüljék a szúnyogos helyeket, lehetőleg ne menjenek mocsarak közelébe, és használjanak szúnyogriasztót. Ha valakit megcsíp egy fertőzött szúnyog akkor még mindig számíthat szerencsés kimenetelre, hiszen ritka a súlyos megbetegedés. Na de mi a helyzet a várandós kismamákkal? Schneider Ferenc szerint nekik két dolgot kell mérlegelniük. Az egyik, hogy az első hat hónapban mindenféle fertőzéstől óvakodniuk tanácsos, legyen az a Zika-vírus vagy bármi más, az utolsó három hónapban pedig a repülés rejthet kockázatot.

A Zika-vírusnak semmilyen ismert gyógymódja sincs és védőoltással sem rendelkezünk jelenleg, a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet. Ami viszont jó hír, hogy a 3-10 napos lappangási idő után egy hét alatt megtörténik a betegség lefolyása, ahogyan korábban említettük, sokszor tünet nélkül. Schneider Ferenc hangsúlyozta, amennyiben valóban a vírus okozza az ugyancsak gyógyíthatatlan kisfejűséget, akkor nagyon nagy szükség lesz az oltóanyagra.

A főorvos kiemelte, egyelőre nincsen reális esélye a vírus magyarországi elterjedésének, nincs mitől tartani. Egészen más a helyzet azonban az influenzával, ami egyre jobban terjed most hazánkban. Ukrajnában eddig 160-170 ember halt meg az influenza miatt és hazánkban is, ahogyan minden évben követel majd halálos áldozatokat a vírus. Mégis kevesen oltatták be magukat idén, még az egészségügyben is csupán harmincszázalékos a beoltottak aránya. Pedig fontos lenne, hogy az emberek megszerezzék a védettséget, mivel így a járvány mértéke is csökkenthető lenne. Az influenzától lenne okunk félni, de mégsem félünk tőle eléggé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!