Hírek

2017.01.13. 15:50

Fagyott a föld, télbe burkolózott a táj, fáztunk kint és bent - Majd mindennap írtunk a hidegről

Dermesztő, fogcsikorgató, farkasordító, csak úgy röpködtek a jelzők és a mínuszok a hét elején. Tél volt a javából, a hidegről (is) szóltak híreink.

Tóth Kata

Megvesz az Isten hidege, mondtuk egymásnak dideregve az utcán. Mozogtunk, hogy felengedjünk: hóangyalt csináltunk, szánkóztunk és kerékpárral csúszkáltunk. Ámulva néztük a hólepte, tiszta tájat, a hidakat, a stéget. Meleg vackot készítettünk a kutyáknak, magot szórtunk a madáretetőkbe és kabátokat tettünk ruhaállványokra az utcán - mozgalom indult, hogy senki ne fázzon. Tegnap hajnalra aztán extrém hőmérséklet-ingadozást produkált az időjárás: két nap alatt húsz fokot melegedett a levegő. Délutánra erős szél jött, majd szakadt a hó nagy csomóban. Észak felől sarkvidéki eredetű légtömeg áramlik a Kárpát-medence fölé, kemény fagyok várhatók, mondja a meteorológia. 74 éve tényleg rendkívüli hidegben, mínusz harminc fokban kezdődött a Don-kanyarban a szovjet Vörös Hadsereg támadása. A magyar hadseregnek több mint százezer katonája - köztük már az első napon sok Vas megyéből származó is - életét vesztette. Emlékezzünk rájuk, a nagyapáinkra, dédapáinkra! Kérdezzük a túlélőket, és fogadjuk a mostani fagyos napokat derűvel!

A vasi tél szépségét fotósunk is megörökítette:

Fotó: Unger Tamás





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!