Hírek

2014.11.20. 13:25

Zsebkéssel, ollóval, tapétavágóval a bíróságon - Növelik a biztonságot

Több száz vágó-szúró szerszámot – ollót, kést és egyéb eszközt – találtak a Szombathelyi Törvényszékre belépőknél az év eleje óta. Az Országos Bírósági Hivatal biztonsági berendezésekkel szerelte fel a vasi bíróságokat is.

Simon Erzsébet

A fejlesztés, a bírósági épületek biztonsági berendezésekkel történő felszerelése a fővárost és valamennyi megyét érinti – tájékoztatta lapunkat dr. Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője. Országosan 149 bírósági épületben 104 fémdetektoros kaput és 45 röntgensugaras csomagátvizsgálót helyeznek el ez év végéig. A bírósági munka így biztonságosabbá, hatékonyabbá válik olyan bíróságokon is, ahol eddig anyagiak hiányában nem tudtak korszerűsíteni.

Az OBH felmérése szerint az átvizsgálóval felszerelt épületekben évente mintegy 18 ezer olyan tárgyat találnak a biztonsági őrök, amit tilos az épületekbe bevinni; a tiltott tárgyak két százaléka lőfegyver. 1999 és 2010 között a magyar bíróságokat 274 alaptalan bombafenyegetés érte.

Fotó: Szendi Péter

A Vas megyei bíróságokon eddig csupán a Szily János utcai épület volt felszerelve fémdetektoros kapuval és csomagvizsgálóval, míg a többi bírósági épületben mindössze kézi kereső állt rendelkezésre. A projekt keretében új fémdetektoros kaput és csomagvizsgálót állítottak fel a Szily János utcai épületben, valamint a Körmendi Járásbíróságon. A Kőszegi és a Sárvári Járásbíróságot, valamint a törvényszék Petőfi utcai épületét fémdetektoros kapuval szerelték fel.

Dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy az OBH segítségével történt fejlesztésnek köszönhetően Vas megye valamennyi bíróságán javul a dolgozók, az ügyfelek biztonságérzete, a munka hatékonysága. Az elnök szerint szintén hozzájárul a bírósági épületek biztonságához, hogy a Szombathelyi Törvényszék - részben saját forrásból - biztonsági kamerákkal látta el a Szily János utcai épületet, így az ügyfélforgalom részére rendelkezésre álló területeket már kamerák figyelik. Dr. Andor Szabolcs érdekességként elmondta: idén január 1-jétől ezidáig a Szombathelyi Törvényszék épületében a biztonsági szolgálat 201 zsebkést, 82 ollót, 8 szikét, 6 pillangókést, 22 tapétavágó kést, 20 tőrkést, 51 gázsprayt, 3 riasztópisztolyt, továbbá 30 különféle szerszámot - köztük feszítővasat, csavarhúzót, csőkulcsot - és egy fokost talált a belépő személyeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!