Hírek

2016.03.05. 09:59

Zsúfolásig tele vannak az orvosi rendelők – Az influenza és a calici fertőz Vas megyében

Még mindig zsúfolásig tele vannak az orvosi rendelők. Az influenza aktivitása közepes intenzitású, a legtöbb beteg gyermek vagy fiatalkorú felnőtt. A megfázásos megbetegedések mellett sokan küzdenek hányással és hasmenéssel is. Ez utóbbinál a kiszáradás jelenthet nagy veszélyt.

Bajdó Bettina

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján az országban az év nyolcadik hetében az előző hetinél hét százalékkal kevesebb, 44 ezer 030 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A nyolcadik héten nyolc megyében csökkent, a fővárosban, továbbá három megyében (Békés, Hajdú-Bihar és Somogy megye) nem változott, és nyolc megyében emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Egy hét alatt az influenza miatt orvosukat felkereső betegek száma Csongrád megyében 40 százalékkal, Baranya, Tolna és Vas megyében 20 százalékkal nőtt. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője elmondta, hogy a megyénkben még mindig emelkedik a megbetegedések száma, tele vannak az orvosi rendelők.

Dr. Stánitz Éva elmondta, hogy a megyénkben még mindig emelkedik a megbetegedések száma, most is tele vannak az orvosi rendelők

- Az influenza aktivitása jelenleg közepes intenzitásúnak felel meg - folytatta a megyei tisztfőorvos. - Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás. A betegek 36 százaléka gyermek, 38 százaléka pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. Megyénkből küldött mintából is kimutatták az influenza vírusát. Csakúgy, mint az országban itt is a B vírus dominál. Dr. Stánitz Éva hozzátette, hogy közösségi halmozódásról nem kaptak jelentést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy közösségen belül nincs sok beteg. Az intézményeknek magunknak kell jelezni, hogy sok a megbetegedés, ekkor az ÁNTSZ szakemberei kimennek a helyszínre, mintákat vesznek, amelyeket bevizsgáltatnak. Ám ilyenkor sem biztos, hogy megtalálják bennük az influenza vírusát. A megyei tisztifőorvos hozzátette, hogy az influenza mellett ez az időszak kedvez a calicivírusnak is. A megbetegedés heveny tünetekkel kezdődik, mint hasmenés és/vagy hányás, ám amilyen gyorsan jön, általában olyan gyorsan el is múlik.

- Az ilyen jellegű megbetegedésnél mindig figyelni kell a folyadék pótlására - emelte ki a szakember. - Különösen a veszélyeztetett korcsoportba tartozóknál vagy valamilyen más, idült betegségben szenvedőknél. Ha láz is társul hozzá, akkor nem árt orvost hívni. Ha hasmenéssel és lázzal küzdünk, akkor a normális lefolyás esetén egy-két nap alatt elmúlik a betegség. A folyadék pótlását minden esetben erőltetni kell, ha másképp nem megy, akkor teáskanálra vizet tenni, s azt meginni. Jobb esetben ezt nem dobja vissza hurutos gyomor. Ha semmiképp nem megy a folyadékpótlás és fennáll a kiszáradás veszélye, akkor érdemes orvost hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!