Hírek

2017.08.20. 16:00

Zsűriztek a kertbarátok: az Ibolya a legszebb utca

A kertbarátok idén is kiválasztották a legszebb parkerdei kerteket, de ezúttal azok munkáját is elismerték, akik a legtöbbet tették az egyesületért az elmúlt tíz évben.

Budai Dávid

A hétvégén ismét kiderült, kié a legszebb kert a parkerdőben. Szombaton azonban nemcsak a legszebb portákat díjazták, hanem ezúttal azt a hat kertbarátot is, akik az elmúlt évtizedben nemcsak a kertjüket tartották rendben, de a Parkerdei Kertbarát Egyesületet is folyamatosan segítették munkájukkal. - 2007-ben úgy gondoltuk, hogy indítani kellene egy mozgalmat, amelynek során évről évre összegyűjtenénk a legszebb kerteket. Akkor még csak a hagyományos kertekben gondolkodtunk, modernekről nem is beszéltünk - mondta megnyitóbeszédében az egyesület elnöke, Molnár Lajos.

Molnár Lajos elnök köszöntötte a résztvevőket

Azóta a helyzet sokat változott: míg az első esztendőben 27 szép kertet számoltak össze, idén 93 hagyományos és 65 modern, vagyis összesen 158 kertről mondta ki a nyolctagú bizottság, hogy szép - miután két hónap alatt végigjárták mind az 540-et.

Miután a bizottsági tagok javaslatot tettek a szép kertekre, azokat újra végignézték, majd kialakították a sorrendet - avatott be a bírálás kulisszatitkaiba az elnök, aki szerint a lényeg, hogy a kertjét mindenki folyamatosan gondozza, ez hetente legalább két nap elfoglaltságot jelent. Az igazi kertbarátok persze ennél sokkal többet töltenek kertészkedéssel, Molnár Lajos is szinte minden idejét a parkerdőben tölti, de sokan mások is ugyanígy tesznek. Megtudtuk, vannak családok, amelyek nyáron gyakorlatilag ki is költöznek.

Itt még nagy volt az izgalom a kertbarátok körében. A mikrofonnál a Parkerdei Kertbarát Egyesületet elnöke, Molnár Lajos
Fotók: Unger Tamás

Ahogyan napjainkban is, 2009-ben is volt egy nagy generációváltás. Az idősebbek közül sokan meghaltak, sokan pedig eladták a kertjüket, amit aztán fiatalabbak vettek meg. Ők már nem művelnek veteményest, hanem befüvesítik a kertjüket. Ekkor gondolták úgy az egyesület tagjai, hogy két kategóriát indítanak, külön a hagyományos, külön a modern kerteknek, és akkor alakult ki a nyitott porta mozgalom is, a szép kertesek között ugyanis felvetődött, hogy szívesen megmutatnák a nagyközönségnek is a birodalmukat, és ha már ott vannak, persze meg is vendégelik a betérőket. Idén három ilyen porta akadt.

Bár ritkán ugyan, de előfordul, hogy valaki nem tartja rendben a kertjét, ilyenkor a kertbarátok képviselői felszólítják az illetőt, hogy két hé-ten belül nyírja le a telkén a füvet. Az egyesület tagjai ezenkívül utcai járőrszolgálatot is ellátnak, hogy megakadályozzák a betöréseket, igaz, ezekből szerencsére mostanában nincsen túl sok, de volt idő, amikor évente harminc-negyven betörés is volt.

A kertbarátok közül legalább ötvenen látogattak ki a tíz órakor kezdődő díjátadó ünnepségre, ahol nem csak a Rózsabors zenekar műsorát hallgathatták meg a jelenlévők, hanem a közeli utcákban egy rövid sétát is tehettek, ahol egymást váltották a szebbnél szebb porták.

Zajos Jenőnek és Derdák Géza Balázsnak az Ibolya utcában van a kertje

- 1994 március 3-án alakult meg az az egyesület, amelyik ilyenkor, Szent István ünnepének tájékán évről évre összehívja önöket. Ha egy civil szervezet ilyen sokáig fennmarad, az azt mutatja, hogy tagjai igazán szeretik azt, amit csinálnak. Nem az elismerés a fontos, hanem az, hogy az ilyen alkalmak összehozzák az embereket. Amikor önök ide kijönnek, biztos vagyok benne, hogy elfelejtik a mindennapok gondjait - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében, miután átadta a díjakat a legjobbaknak.

Az egyesületben végzett tízéves munkájáért hatan részesültek elismerésben: Gneis Mária, Szalainé Horváth Ildikó, Nagy Sándor, Bányai Józsefné, Kovács Lászlóné, Huszár Árpád. A legszebb hagyományos kertért járó serleget Varga Pál és Magyar Attila távolmaradása miatt Joan Sándor vehette át, míg a zsűri döntése alapján 2017-ben a legszebb modern kertje Markó Norbert Balázsnak van. A legrendezettebbnek idén az Ibolya utca bizonyult, amit mostantól tábla is hirdet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!