Ikervár

2014.09.27. 15:31

Két présből folyik a must az ikervári ikertalálkozón

Huszonnégy ikerpár érkezett szombaton a negyedik ikervári ikertalálkozóra, amelyről most már bátran kimondható, hogy eleven hagyomány. A vendéglátók ezúttal ikervári (kék-fehér) színekben pompázó emlékéremmel kedveskedtek a vendégeknek, de a találkozó nem csak ezért marad számukra emlékezetes.

Ölbei Lívia

 

Minden évben más fontos eseményhez kapcsolják Ikerváron az ikertalálkozót. Jöttek már ikrek a „szél-napra”, amikor az alternatív energiák álltak az események középpontjában, aztán kaptak meghívást a Rába-völgye-programba, amikor a különböző kultúrák találkozása volt a hívószó. Az idén a szüreti vigassághoz kötötték az ikertalálkozót, jövőre pedig minden bizonnyal Márton-napi sült libával várják a vendégeket. Minderről a program szíve-lelke, Pásti József, a művelődési ház igazgatója ad felvilágosítást, akinek különben szusszanásnyi ideje is alig van szombaton. Sűrű a nap: „Azon túl, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csatlakoztunk a Magyarország szeretlek! című országos programsorozathoz, megünnepeltük az iskola fennállásának 50 éves jubileumát, délelőtt ünnepélyesen fölavattuk a Leader-pályázati támogatással felújított Szent Borbála teret - és ezen napon örülhetünk a megszépült sportcsarnoknak is.”

Kora délután az ikrek vették át a főszerepet, és mire a találkozó megkezdődött, a nap is előbújt Ikervár fölött. A huszonnégy ikerpár (köztük egy hármas iker) legtöbbje visszajáró vendég Ikerváron, de mindig vannak „újoncok” is. Az idén a legfiatalabbaknak járó pálmát egy féléves páros nyerte el, a legidősebb ikrek 68 évesek. Jöttek Söptéről, Szombathelyről, Vasvárról, Sárvárról, Rábapatyról, Csepregről (innen két ikerpár is), és természetesen nem maradtak ki az ikervári ikrek sem. A köszöntő után aztán a falu lakóival együtt vetették bele magukat a programokba. Íjászkodhattak és jurtát állíthattak a Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesülettel, kenuzhattak a Rábán az Arrabo Szabadidősport Egyesülettel, nemezelhettek, bejárhatták a falut lovaskocsin, gyalog, vagy éppen talicskán.

Fotók: Pásti József

Hagyomány az is, hogy az ikrek (főleg a fiatalabb generációk képviselői) műsorszámokkal készülnek. Ebben a pillanatban hátra van még a szüreti felvonulás (öt órakor kezdődik). „A Két Zsivány” szüreti mulatóssal készül a patinás Regös együttes csárdásokat játszik. Ahogy Pásti József fogalmaz: „A vendégszerető ikerváriak természetesen a jelmezes szüreti felvonulásra, eszem-iszomra és a csűrdöngölő szüreti bálra is invitálnak minden érdeklődőt.”

Addig is: két présből folyik a must, lehet kóstolgatni. Elvégre egy ikertalálkozón a dupla prés – kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!