Jánosháza

2017.01.06. 15:51

A folytatások éve kezdődik Jánosházán

Jánosháza - Sikeres és sikerre váró pályázatokkal telt a 2016-os év, és sok-sok közösségi, kulturális programot rendeztek. Folytatják a megkezdett munkát Jánosházán.

Bakos Ágnes

- Mozgalmas év volt, ahogy összeírtam, egy A/4-es lap megtelt - összegezte röviden Kiss András polgármester. A 2016-os évben sok munkát adott a pályázatok előkészítése, itt Bartos Róbert pályázati referens munkáját emelte ki a polgármester.

- Három pályázatot nyertünk 2016-ban. Egyiket egy ASP-rendszerre, hiszen át kellett állnunk az új könyvelési módra, gépeket, szoftvereket nyertünk. Egy hűtőgép pályázat is sikeres volt, ez a Báziskonyha 5 millió forint értékű fejlesztését jelenti. A harmadik az adósságkonszolidációs pályázat, az 44 millió forint. Abból hat utcát fogunk megújítani, és a temető felé vezető utat, valamint egy szociális lakást, azt már fel is újítottuk - sorolta Kiss András.

Fotó: Jánosháza.hu

Az előkészületekről is beszélt:

- A zöld város, a kerékpárutak, zebrák és az óvoda belső felújítása a tervünk, a László-ház pályázata egy másik forrás lenne, és készülünk már a konyha energetikai felújítására és a gépcserére is. Ott a kiírásra várunk, a pályázatunk elkészült - összegezte. Ugyancsak 2017-es terv a mezőgazdasági utak felújítása és gépbeszerzés. Azt január végén adja be Jánosháza, ebben konzorciumi partnere a szomszédos Keléd község.

- Önerőből felújítottunk két utat és rengeteg programot hoztunk a városba, a változatosság jegyében - tekintett vissza Kiss András. Említette az Ossián-koncertet, volt egy komolyzenei fesztivál, majd az Almafesztivál.

- Kiállításokat nyitottunk és minden adventi hétvégére jutott karácsonyváró program, és újdonság volt, óriási sikerrel a teadélután - fűzte hozzá. A mozgalmas kulturális-közösségi élet is folytatódik idén is: mindjárt január 15-én, a jövő vasárnap lesz a második teadélután, ahová (elsősorban) az időseket várják egy kötetlen beszélgetésre, süteményezésre, klasszikus teázásra.

Fotó: Szendi Péter

- Megint kellett vennünk tíz garnitúra teáskészletet, annyi a jelentkező, száz felett leszünk - mondta büszkén a polgármester.

És sportos programmal bővül a sor 2017-ben:

- Megrendezzük március 19-én az első jánosházi félmaratoni futóversenyt. A 21,2 kilométer mellett tíz kilométeres szakasz is lesz, amatőröket és profikat is várunk - mondta el a polgármester.

S ha már sport: nem 2017-es terv, egyelőre inkább csak álom, de szeretne egy sportcsarnokot Jánosháza. És még élhetőbb lenne a város, ha bérlakásprogramot valósíthatnának meg, de erre önerőből nincs lehetőség. Ezeken kívül előrelépés lenne, ha egy nagyobb üzletlánc látna lehetőséget a városban. De amijük van, azzal élnek és terveznek, dolgoznak: - A Start-programban elindultunk a kertészet felé. Almást ültettünk kilencszáz almafával. Bővítjük a területeinket, őshonos gyümölcsfajtákat fogunk ültetni egy pályázat keretén belül, 6 ezer négyzetméteres zárt területen.

Ugyanebből a programból fóliasátrakat fogunk építeni, ahol a paprikát, a paradicsomot fogjuk a Báziskonyha számára megtermelni, ugyanígy megyünk tovább hagymával, fokhagymával és burgonyával, az almást pedig bővíteni szeretnénk - sorolta a mezőgazdasági terveket Kiss András. A Start munkaprogramban a térségben Keléd lehet a példa - de nem konkurencia lenne Jánosháza, hiszen nagyon jó az együttműködés, a kelédiek a Báziskonyha jelentős beszállítói jelenleg.

Fotó: Bakos Ágnes

- Olyan termékeket próbálunk előállítani, ami nem üti az ő profiljukat - mondta. Hozzátette: - Azon kívül, ugyancsak Start közmunkaprogramban van még a csapadékvíz-elvezetési rendszer újjáépítése, abban most háromszáz kútgyűrűt vettünk, azokat helyezzük el február végéig. Közben, amint az időjárás engedi, kezdődnek az útfelújítások az említett adókonszolidációs pénzből.

Hasonló nagyságrendű forrás érkezik közben a templom felújítására: 43 millió forint jut a jánosházi templomra, az önkormányzaton keresztül, kormányzati átcsoportosításokból.

- És reméljük, hogy folyamatosan jönnek be a pályázatok és tudunk tovább dolgozni - tekintett előre 2017-re Kiss András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!