Jánosháza

2015.11.27. 19:39

Helytörténetben utaznak

Jánosháza - Két éve működik a Honismereti és Művelődési Egyesület, idén tavasz óta bejegyzett szervezet. Kiállításokkal hívták fel magukra a figyelmet, legutóbbi vállalásuk a hadisírgondozás.

Bakos Ágnes

- Eredetileg Honismereti Körként alakult a szervezet a Művelődési Házban - tekintett vissza Bors Géza, az egyesület elnöke. 15 alapító tag tartotta fontosnak a megfogalmazott célokat, az idén két taggal bővült a szervezet, amely a Jánosházi Múzeumban tart találkozókat.

- Fő feladatunknak Jánosháza történelmének kutatását, kulturális, népművészeti hagyományainak megőrzését és ápolását tartjuk - összegezte az elnök. - Továbbá tevékenységünkkel hozzájárulunk a városi és más civil szervezetek programjaihoz, főleg kiállításokkal.


Ilyen tárlat volt az Erdődyek nyomában, az első világégésnek emléket állító Mire a falevelek lehullanak című tárlat, a Volt egyszer egy Sportszergyár című kiállítás, amit a Művelődési Házzal közösen valósítottak meg. Legutóbb pedig a II. Világháború Emlékezete című kiállítást rendezték be. Idén mindenszentekre készült el az I. világháborús hadisírok felújítása, amelyet Imre atya szentelt újra. Természetesen nemcsak a felújítást, hanem a sírok további gondozását is magára vállalta az Egyesület.

Bors Géza emlékeztetett, hogy a Jánosházi Múzeumnak az ő helytörténeti kutatása és gyűjtése volt az alapja. A munkát pedig már az egyesületben, a megyei önkormányzat támogatásával végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!