Jánosháza

2014.07.26. 17:35

Még hogy nincsen cigánybáró

Jánosháza - Ötszáz embert láttak vendégül a vasi romák a megye legfiatalabb városában szombaton, ahol a megyei romanappal és a Híd a munka világába program roadshow-jával együtt rendezték meg az országos romatornát. A focipályán a szabolcsiak győzedelmeskedtek.

Nagy Ildikó

- Focizni tanul a cigány - magyarázzák lelkesen a győri játékosok, mit jelent  a csapatnevükben szereplő FTC rövidítés. Már túlvagyunk az országos romatorna megnyitóján, ahol Farkas Flórián orsszággyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Dávid Attila, a vasi roma önkormányzat első embere köszöntötte az ország tizenhat megyéjéből érkezett csapatok tagjait. Már hallottuk a játékszabályokat, de a fiúk közül sokan még mindig a fejüket csóválják, szerintük ugyanis a becsúszószerelést nem kellene engedni.

A győri játékosok követelik a csoportképet, Pepi  Laci, Pepi Benji, Santinus  és a többiek lelkesen közrefogják Király Zsolt (cigánynevén Tallér) csapatkapitányt, akinek a jobb keze gipszben van.

- Elestem - jegyzi meg kurtán a főnök, majd azonnal bebizonyítja, hogy begipszelt karral is  remekül tudja dirigálni csapatát: a szolnokiak ellen meg is nyerik a meccset a győri fiúk.

- Csókolom, csinálna rólunk egy fotót? - állít meg két kispálya között Lakatos Krisztofer és Kolompár Elemér. Zalából jöttek, pózolnak, megköszönik a képet, és sietnek a csapatukhoz.

Megkeresem a vasi focistákat: Horváth Imre csapatkapitány nem túl optimista, azt mondja, a jobb játékosaikat nélkülözniük kell, mert a csapataiknál edzenek. Azért mindent beleadnak, ígérik, és ők is felsorakoznak egy csoportképhez.

Közben a sportpálya melletti réten is alakul a buli: a gyerekek felfedezik a légvárat, a rendezvénysátorban pedig már szól a mulatós zene.

- Adjatok rá hangot, hogy a focipályán is hallják! A romáknak hangerő kell - int le a technikusoknak a színpadról Standi Pityu. Aztán belekezd a nótába, és szinte észre sem veszem, hogy vele együtt dalolom: Ez majdnem szerelem volt... Standi Pityu tudja, mitől döglik a légy, Vidos Laci bácsi is azonnal táncra perdül.

Farkas Flórián labdával a kezében köszöntötte az országos romatorna résztvevőit. Mellette Dávid Attila, a vasi roma önkormányzat elnöke

- Toronyi vagyok, a Pityu gyerek meg a szomszédon - mutat fel büszkén a színpadra Laci bácsi, akinek nem csak a kedve, de az inge is virágos ezen a szép napon. Standi Pityu belehúz, néhány nóta után azonban levonul a színpadról, a fullasztó meleg őt sem kíméli, siet is az autóhoz,  ahol egy újabb, ropogósra vasalt fehér ingre cseréli az átizzadt darabot.

- Csókolom, nem tetszik tudni valamit a szépségversenyről? - szólít le egy gyönyörű lány. A jánosházi Horváth Dzsesszika 12 éves, fodrász vagy modell szeretne lenni. Édesapja engedélyével róla is készül egy fotó, segítek megkeresni a szervezőt, sok sikert kívánok, és elköszönök.

Próbálom elcsípni néhány szóra Dávid Attilát, a Vas Megyei Roma Önkormányzat elnökét, de nincs könnyű dolgom, egyik helyszínről szalad a másikra, intézkedik.

- Bennem van az ideg - mondja, én meg próbálom nyugtatni, hogy nincs miért izgulnia, tökéletes a szervezés, és különben is  láttam, amikor Farkas Flórián is megveregette a vállát, mondván:  így kell ezt csinálni.

A sátorba közben megérkeznek a győri focisták,és menten kérnek is egy nótát Standi Pityutól. Egyrészt mert meccset nyertek a szolnokiak ellen, másrészt mert a csapatkapitányuk éppen ma 41 éves.

- Még hogy nincsen cigánybáró - dalolja Standi Pityu, közben Tallér és a győri csapat táncba kezd a színpad előtt. Nem örülnek, amikor Pityu levonul a színpadról, mert kezdődik a hivatalos megnyitó. Az országos roma rendezvényen egyetlen vasi politikust sem látunk, a vendéglátó város polgármesterét is sokan hiányolják, a jánosházi önkormányzat nevében Horváthné Stukics Erzsébet képviselő kíván jó szórakozást a résztvevőknek. Farkas Flóriánnak "kormányzati elfoglaltsága" miatt el kellett mennie, az ő nevében Farkas Félix, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke mond köszöntőt. Megemlíti azt a Farkas Flórián és Orbán Viktor miniszterelnök által 2011-ben aláírt keretmegállapodást, amelyben a romák felzárkóztatását tűzték ki célként, és a Foglalkoztatási Szövetkezet felemlegetésével meg is ágyaz a következő előadónak. A Híd a munka világába program koordinátorának, Rétalji Igornak azonban nincs könnyű dolga, pár perc után be is látja, hogy ez a sátras mulatság  nem a legalkalmasabb fórum a program népszerűsítéséhez.

A kerítésen kívül is akad látnivaló: Iglódi Ferenc segítőivel reggel nyolc óta vigyázza a hatalmas nyárson forgó ötmázsás ökröt.

- Kunszentmártonból jöttünk, csütörtökön este érkeztünk. Akkor pácoltuk be az ökröt - mondja, de azt már nem árulja el, hogy mivel. Így beérjük annyival, hogy tíz kiló speciális fűszersóból készült a pác, amivel bekenték a jószágot, ami aztán egy kemenesmagasi húsüzem hűtőjében várta a szombat reggelt, amikor  drótokkal átkötve felhúzták az "ökörtekerőre", és egy tonna fát tüzeltek el alatta, amíg megsült. Ha titkos recept nem is, kóstoló jár a kíváncsiskodónak: néhány falat a hátszínből és a diójából - egyikre sem lehet panasz...

Az ökör alighanem Facebook-sztár lesz: a résztvevők ugyanis előszeretettel fotózkodnak a látványnak sem utolsó csemege előtt.

Megtudjuk még, hogy a focitornát a szabolcsiak nyerték, aztán búcsúzunk, pedig szívünk szerint még maradnánk: hátravan még a táncbemutató, és Bódi Guszti is érkezik, utána a Pesti Fiúké lesz a színpad, és Standi Pityu is egészen biztosan tartogat még meglepetéseket a romatorna vendégeinek.

Kifelé menet még egy pillantást vetünk a tűző napon álldogáló rendőrökre, és titkon reméljük, hogy nekik is jut majd néhány falat az ökörsültből...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!