Jánosháza

2016.07.22. 14:45

Jelentős az éves javulás - Dukán harmadára esett vissza a munkanélküliségi mutató

Jánosháza - A városban húsz fővel csökkent az álláskeresők száma, a térség településeinek legtöbbjén is mérséklődött a munkanélküliség egy év alatt.

Bakos Ágnes

Az álláskeresők száma mintegy ötödével, 20,5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt - jelentette a júniusi zárónapról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Településekre lebontva is elkészült a statisztika. Eszerint 54 a regisztrált álláskeresők száma Jánosházán, míg tavaly ugyanekkor 74 jánosházi szerepelt a nyilvántartásban. Árnyalja a képet, hogy 1784-ről 1762-re csökkent tavaly nyár óta a munkaképes korú jánosházi lakosok száma. Arányosan ez a tavaly nyári 4,15 százaékos után idén 3,06 százalékos munkanélküliségi rátát jelent a városban.

Két település is van a térségben, ahol nőtt a lakosságszám: Borgátán és Keléden.

Szinte az összes környékbeli településen javult a mutató idén. Grafika: Kelemen Attila

Borgátán húsz fővel nőtt a munkaképes korú lakosok száma, 89-ről 109-re.

Keléden 45-ről 47-re emelkedett a munkaképes korú helyi lakosok száma.

Keléd pedig egyébként is speciális helyzetben van, hiszen nagyfoglalkoztató a helyi zöldségfeldolgozó, ahol viszont nem csak helyieknek, sőt, nem csak vasiaknak adnak munkát.

A relatív munkanélküliségi ráta tekintetében a környéken Köcsk mutatta a legjelentősebb javulást egy év alatt. Tavaly nyáron heten, idén június végén hárman szerepeltek a regiszterben, miközben 175-ről 174 főre csökkent a munkaképes korú lakosság. Arányaiban még jobban mutat a javulás, hiszen négy százalékról 1,72 százalékra változott a relatív ráta Köcskön. Nemeskeresztúron feleződött a munkanélküliség: nyolcról négy főre csökkent az álláskeresők száma. Tavaly nyáron 188, idén június végén 183 munkaképes korú helyit tartottak nyilván. A tavaly nyári munkanélküliségi ráta 4,26, az idei június végi pedig 2,19 százalékos.

Természetesen a települési adottságokat, lehetőségeket nem mutatja ez az összevetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!