Jánosháza

2017.01.06. 15:58

Kirándulás a múltba: készül a jánosházi helytörténeti kötet

Jánosháza - Több mint 170 éve már volt gyógyszertár Jánosházán, ahol volt idő, amikor harminc cipész dolgozott - színes a város története, amelyet most foglalnak kötetbe. Készül a helytörténeti írás, amely kibontja a múltat és újabb kötetek, kutatások, dolgozatok alapja lehet.

Bakos Ágnes

- Elindult az utolsó anyaggyűjtési periódus a Jánosháza története című könyvhöz, összesen 23 szerzővel dolgozunk - mondta el Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, aki lokálpatrióta jánosháziként karolta fel a kiadvány ötletét. Körülbelül hatszáz oldalas lesz majd a könyv. Ne számítson senki regényre, de rengeteg színes-beszédes listát tartalmaz majd a könyv. Például arról, hány nemes élt Jánosházán. Néhány válasz már tudható: 150 körüli iparos, harminc cipész, volt nyomda, szállodák és 1843-ban már volt gyógyszertár a városban.

Fotó: Marton Ferenc

- Fontos kutatások vannak még hátra - mondta az alelnök. A bécsi levéltárban Erdődy Lászlóval, a jelenlegi grófi családfővel, Bors Géza helytörténeti gyűjtővel és

dr. Horváth Sándor kutatóval járt Marton Ferenc - érdekes dokumentumok kerültek elő.

- Az Erdődy család és a várkastély történetével négy szerző is foglalkozik, több fejezet is szól róluk a könyvben. Külön a várkastély, amelynek több tulajdonosa is volt, az uradalom története és az Erdődy család leírása is külön fejezetben szerepel - sorolta. A szerzőktől az anyagot áprilisban kérik, a kötet főszerkesztője dr. Nagy Zoltán, Sellyei Tamás grafikus készíti a borítót és a belső tipográfiát - árulta el Marton Ferenc. A Jánosházáról szóló helytörténet előszavát Ambrus Lajos író írja. A várakozások szerint 2017 novemberében jelenik majd meg a könyv, ezer példányban készül el. Olyan különlegességeket tudhatnak meg az olvasók, mint azt, hogy a bécsi törtök ostromban több jánosházi vett részt: teljes névsort ismernek. Közlekedéstörténet is lesz a könyvben: voltak ilyen szempontból is érdekes mozzanatok, például a vonat hangjától megijedő tyúkokkal kapcsolatban is találtak érdekességeket. Az oktatás története is fontos: 1870-ben alapították a helyi óvodát és 1698-ban már volt iskola.

Fotó: Bakos Ágnes

Rendhagyónak tűnhet, de szőlészeti és borászati fejezete is lesz a könyvnek. Hogy miért? A jánosházi egy vadászkastély volt, s mint uradalmi székhely, beszolgáltattak a Somlóról és a Ság-hegyről is borokat a gazdák.

Marton Ferenc kiemelte, hogy politikától mentes lesz a könyv, amely az 1970-es évekig dolgozza fel a város helytörténetét, az azóta eltelt évek felkutatása és kötetbe rendezése már egy következő projekt feladata lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!