Jánosháza

2015.05.29. 15:36

1,5 milliárd a jánosházi várkastélynak

1,5 milliárd forint jut az Erdődy–Choron várkastélynak – mondta el Kiss András, Jánosháza polgármestere.

Bakos Ágnes

Jelenleg a tervezés előtti időszak zajlik. A „menetrend” szerint ugyanis 2016. januárjában kezdődik a féléves előkészítő munka, aztán a tervezés és a felújítás kivitelezése, mely a jelenlegi tervek szerint, 2018-ban készül el.

Az Erdődy-Choron várkastély ötszáz éves múltra tekinthet vissza: Erdődy Péter 1510-ben vette körül fallal és árokkal jánosházi házát, ötven évvel később került a Choron család tulajdonába – régóta esedékes a hasznosítása. 42 hónap a kastélyprogramban, a felújítás után vállalt működtetés ideje.Közben megyei érték lehet az épület – mondta Bartos Róbert, pályázati referens. Tavasszal jött létre a szervezet és most terjesztették fel a kastélyt megyei értéknek. Június 24-én lesz döntés.

Az Endrődy-Choron kastély régóta vár a teljes felújításra és a hasznosításra. (Fotó: Rauch Imre)

Hogy milyen fenntartható tartalma lesz a jánosházi Erdődy–Choron várkastélynak? Erre a kérdésre még konkrét választ nem tud adni Kiss András polgármester. Több elképzelés is felmerült már: vadászkastély, étterem, borozó, sőt, egy aukciós ház terve is szóba került.

A tervezgetés folytatódik, a forrás, most úgy tűnik rendelkezésre áll.

 

Két éve volt felújítás

A kastély utoljára a második világháború végén állt teljes pompájában, míg a bevonuló orosz csapatok szét nem dúlták. Legutóbb két éve volt renoválás: akkor, 60 millió forintból újították meg a reneszánsz kori kastélyt: a hagymakupolás tetőszerkezetét hozták helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!