Jánosháza

2016.07.22. 14:45

Nyáron is törióra - Ötössel kezdhetnek szeptemberben

Jánosháza - Sokszorosan bizonyítják a történelem iránti érdeklődésüket a Batthyány iskola diákjai - és nem csak tanév közben.

Bakos Ágnes

Aki a nyáron kideríti, hogy hogy hívják azt az eszközt, amivel a közelharcot vívták a középkori háborúkban, az történelemből egy ötös osztályzattal kezdi majd a tanévet szeptemberben - mondta el Göblyösné Lengyel Anita, a Batthyányi iskola történelemtanára. Az eszköz egy erős bot, a két végén megerősítve. Nagyon erős taszításhoz használható, persze ha csak papírhengerből és textilpelenkából készül, akkor gyerekek is küzdhetnek vele, sérülés nélkül - ez tehát a feladvány, amivel a nyarat töltik a lelkes diákok. A kicsik és a nagyok.

Mészáros Bálint, a gólyaláb mestere Göblyösné Lengyel Anita tanárnővel és Csík Józsefné igazgatóval. Fotó: Bakos Ágnes

A történelem iránti érdeklődés kulcsa a tanárnő. Anita rendhagyó, igazi kosztümös történelemórával is kedveskedett a gyerekeknek a tanév végén, a vakációra szóló feladvány is akkor készült. Lovagi torna és élő társasjáték is színesítette a középkori napot. Voltak különleges fegyverek: - Ilyen formában még soha nem volt látható egy ilyen középkori fegyvergyűjtemény - mutatta Anita a tárlatról. A középkori fegyvereket Nagy Gábor, egy szombathelyi mérnök felajánlásának köszönhetik az iskolások. A mérnök hobbija a kézzel fogható történelem, saját maga kovácsolta az eszközöket - köztük kakukktojásokat. Az volt például a csatabárd, hiszen azt a parasztoknak tilos volt használni. A levélbontó kés nem fegyver - az is kilógott a sorból. Ahogy a szamurájkard is, hiszen a középkori Magyarországon nem ismerték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!