Jánosháza

2015.10.02. 17:42

Problématérkép készül, tervezik a város jövőjét és fejlesztési lehetőségeit

Jánosháza - Nagy érdeklődés mellett lakossági fórumon vitatták meg a településfejlesztési lehetőségeket és teendőket Jánosházán. Az utak és a munkahelyteremtés is szóba került.

Bakos Ágnes

A fenntarthatóság az egyik legfontosabb cél Jánosházán, és az, hogy megmaradjon, s ha lehet, növekedjen a lakosság száma hangzott el a szakmai lakossági fórumon. Nagyon sokan részt vettek, a hallgatóság aktívan kérdezett is és reagált a felvetésekre. A résztvevők mintegy negyven százaléka helyi vállalkozó volt, akiket különösen érintenek és érdekelnek a város fejlesztési irányai.

Új településfejlesztési koncepciót készíttet az önkormányzat, ezt a dokumentumot egyeztették a lakossággal.

Új kerékpár- és gyalogos útra lenne szükség a temetőhöz, el kellene vezetni a Sümegi útról a teherforgalmat és fejleszteni kellene a közvilágítást egyebek között, ezek a problémák merültek fel a lakosság részéről a fórumon.

Szóba került, hogy zajvédő falra lenne szükség a vasút mentén, a Sümegi utcában ez a vasúttársaság kompetenciája, de ezt is feljegyezték az illetékesek, mint teendőt a közeljövőre.

A fórumot dr. Balás Endre jegyző, Kiss András polgármester és Bozzay Balázs fenntarthatósági tanácsadó vezényelte le, óriási volt az érdeklődés a Művelődési Házban tartott tanácskozáson
Fotó: BHF

A vasúti közlekedés több szempontból is témát adott: a vasútállomást fejlesztenék a helyiek és a tömegközlekedést úgy általában javítanák, hiszen Nemeskeresztúr, Celldömölk, Sárvár elérhetősége nehézkes Jánosházáról.

Bozzay Balázs, a BHF Európa Kft. tulajdonos-ügyvezetője, fenntarthatósági tanácsadó elmondta: a felmerült problémákból, kérdésekből elkészítik Jánosháza problématérképét. Az azon szereplő elemek mentén folytatódhat a fejlesztési célok megfogalmazása. Vannak erősségek és gyengeségek is, amelyeket sorra vettek a fórumon, és vannak fejlesztések, amelyek előnyt és hátrányt is jelentenek Jánosházának ilyenek a Vas megyei útépítések.

A 8-as, a 86-os és majd a 87-es számú főutak fejlesztése közelebb hozza Győrt, Budapestet és Bécset is a térséghez. Azzal együtt, hogy kényelmesebb és biztonságosabb autózást jelent az új út, első lépésben munkaerő elszívást eredményez - mutatott rá a fenntarthatósági tanácsadó. Akkor lehet pozitív hozadéka egy modern úthálózatnak, ha például beszállítók használják ki - ehhez viszont az kell, hogy munkahelyteremtő vállalkozások telepedjenek le a városban.

Szintén kettős a munkanélküliségi mutató. Egyrészt nem jó, hogy a Vas megyei átlag feletti a munkanélküliségi ráta a városban, viszont ez azt is jeleni, hogy van potenciális munkaerő helyben, amit ki tud aknázni egy-egy ide települő vállalkozás - hangzott el a fejlesztési fórumon.

Kiss András, Jánosháza polgármestere a már meghatározott fejlődési irányok között elmondta: a meglévő, összesen majdnem 80 hektárnyi ipari terület mellé újabbakat vásárolna az önkormányzat segítve az ipari termelő cégek letelepedését. A polgármester kiemelte azt is: három céggel tárgyal jelenleg a városvezetés, munkahelyteremtés ügyében. A lakosság megtartása is kardinális kérdés a kisvárosban, hiszen az elmúlt években 15 százalékkal csökkent a lakosság száma, nagyobb mértékben, mint a vasi átlag. A polgármester elmondta: terveznek egy bérlakásprogramot fiataloknak, van ugyanis ehhez megfelelő ingatlan a jánosházai önkormányzat tulajdonában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!