Kám

2016.08.29. 14:30

A bőrönd kereke a falunapon - Vágó István szívesen Kámba költözne, a játékmester erről a tombolán beszélt

Kám - A népszerű televíziós személyiség, Vágó István az utca, házszám szerinti tombolasorsolás vezetése közben beszélt arról, hogy lenne kámi. És volt még sok minden más is.

Pogács Mónika

A faluközösség összetartó ereje szinte tapintható volt a falunapon. Már a rendezvény természeti környezete is irigylésre méltó. Az egykori Bezerédy-kastély angolparkjában tartják évről évre a programot a kámiak. Azért van itt rendezvénypajta is. A nyitott oldalú, fedett tetejű építményt a Mozduljunkám Egyesület építtette pályázatból. Ezt Závecz Györgyné egyesületi elnök árulta el. No meg azt is, hogy a 26 tagból álló civil szervezetnek szinte az egész falu pártoló tagja.

- Évente több mint harminc programunk van. A falunap után mindjárt egy héttel éjszakai túrára indulunk, de lesz kürtőskalácssütés és szüreti felvonulás nemsokára - avatott be a tervekbe a 23 éves egyesület vezetője.

A Tarisznyások együttes volt a kámi falunap egyik sztárfellépője, valamint helyi és hegyháti csoportok is szórakoztatták az ünneplőket Fotó: Pogács Mónika

A falunapra érkező vendégeket elnézve az embernek az az érzése: kicsit olyan szerepe van ennek, mint egykor a búcsúknak. - Igen. A falunapra rendszerint hazajönnek az elszármazottak. Reggel érkezett meg a Budapesten élő kislányom, de Szombathelyről, Vasvárról, Rumból is érkeznek haza a Kámból elköltözöttek ma - erősítette meg Závecz Györgyné.

A program kezdetén Mecseki Csaba polgármesterrel is sikerült szót váltani. Az utolsó lehetőség volt erre, mert a faluvezető egész estig meg sem állt: vendégeket köszöntött, főzést felügyelt, tombolanyereményt osztott, konferált, műsort vezetett Vágó Istvánnal, a rendezvény díszvendégével, de a falu idős és fiatalabb tagjaihoz is volt egy-egy jó szava. - Négyszázharmincan laknak a faluban. Folyamatosan bővül a lakosság fiatalokkal, családokkal. Ennek az egyetlen korlátja, hogy nincs igazán eladó ház. Azt hiszem, azért lehet vonzó Kám, mert jó a közösségi szellem itt. Legalábbis az ideköltözők ezt mondják - adott kérésemre gyors keresztmetszetet Kámról a polgármester.

Závecz Györgyné, a Mozduljunkám Egyesület elnöke Csizmazia Józseffel, aki elszármazottként évről évre visszatér a kámi falunapra Fotó: Pogács Mónika

- Pályázatot adtunk be az óvoda külső, belső felújítására, tetőszerkezetének cseréjére. Szintén felújítási munkákat végeznénk a művelődési házon és előtte egy rendezvényteret alakítanánk ki - mondta még a falu fejlesztési terveiről Mecseki Csaba. A polgármester beszélt arról: a falunap számára a legfontosabb éves rendezvény. Itt a rendhagyó tombolasorsolás mellett, amelyben a falu állandó lakosainak címe kerül a kalapba, két éve bevezették, hogy a falunaptól falunapig született gyermekek családjait is színpadra szólítják és kapnak az önkormányzattól támogatást. Idén öt kisbaba született, öt borítékot vehettek át a díszvendégtől, Vágó Istvántól a gyermekek szülei. Közben kámi eldorádó volt a parkban: ugrálóvár, mesebirodalom, bográcsokban rotyogó vadpörkölt, a faluvacsorából mindenkinek jutott. A színpadon Szemenye, Egervölgy és a házigazda Kám művészeti csoportjai, a Tarisznyások és szalontáncosok léptek fel. A tombolasorsoláson ötven tételnyi ajándék sorakozott a színpadon. Vágó István játékvezető nem tudta megtagadni önmagát, a tombolasorsolás közben mini fele sem igaz kezdődött. A résztvevők megtudhatták: az ember előbb lépett a Holdra, mint hogy kitalálta volna a bőröndre szerelt kereket. Ez egyébként egy bőrönd-tombola kapcsán jutott Vágó István eszébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!