Kám

2015.05.05. 15:16

Kilátóval gazdagodott Jeli - A szoknyás haranglábak mintáját örökíti tovább

Jeli, Kám - Kám községnél, Jeliben, a varázskert Európa egyik legszebb botanikuskertje virágzási csúcsidejét éli ezekben a hetekben. Kedd évadnyitóként egy kilátóval gyarapodott, amit Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter avatott fel.

Némethy Mária

Ha május, akkor Jeli, és ha Jeli, akkor főhajtás a vasi édenkert megalapítója, gróf Ambrózy-Migazzi István előtt, aki közel száz éve egy földi paradicsomot álmodott ide. Kedden, a Jeli Arborétum évadnyitó rendezvényén természetszeretők lepték el a kertet, hogy részesei legyenek a "virágos grófról"  elnevezett kilátó felavatásának.

Legalább félórás gyaloglás után érkeztünk el a kilátóhoz, amelyet a japán kertrésznél emeltek. Közben a rododendronok, azáleák, imitt-amott még nárciszok hihetetlen  illattengerét élvezhettük és fantasztikus színeinek tobzódásában gyönyörködhettünk sok-sok kirándulóval együtt.

 

Hatvan lépcsőfokot megmászva érkeztünk a kilátóhoz, ahol vadászkürtösök adták hírül annak avatásának kezdetét. Egy szép Juhász Gyula vers elhangzása után Bugán József, a Szombathelyi  Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, elsőként dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, V. Németh Zsoltot, a tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárát, majd Ugron Ákos Gábort az állami földekért felelős helyettes államtitkárt.

- Az állami erdőket meg kell nyitni a látogatók előtt, ezért 2010 óta az erdészetünk 584 millió forintot költött saját erőből a közjóra: parkosításra, utak karbantartására, s mindarra, amely vonzóbbá teszi az erdőket a nagyközönség számára - hangsúlyozta a vezérigazgató.

- Jeli mindig különleges hely volt - állapította meg a kerttel kapcsolatban több saját emléket is felelevenítő köszöntőjében V. Németh Zsolt, aki gróf Ambrózy-Migazzi érdemeként azt emelte ki: - Trianon traumája után, a gyűlölködések idején képes volt a befogadás kertjét felépíteni, ahol a Balkán, a Kaukázus, Amerika vagy Japán békésen megfért egymás mellett növényeivel. Most itt egy csoda van. A kert soha nem volt ilyen szép, mint manapság, bizonyítva azt: az erdészet nemcsak gazdasági  erőforrásként teremt értéket.

- Ez a kilátó, amely húsz méter magas és a vasi népi hagyományok, a szoknyás haranglábak mintáját örökíti tovább, s róla rálátunk a természeti kincsekben gazdag magyar világra, bizonyítja: 37 millió forintból is lehet csodát létrehozni - hangsúlyozta avató beszédében dr. Fazekas Sándor. A miniszter elmondta: 2010 óta évente egymilliárd forintot fordít a tárca a természetjárás feltételeinek fejlesztésére hazánkban. A céljuk ezzel is az, hogy a vidék mindenütt élhetőbb legyen.

A miniszter elismerést is átadott az ünnepségen egy kft.-nek, amelyik élén igazgatójával, dr. Wessely Istvánnal,  évek óta önkéntesként, térítés nélkül veszi ki részét az arborétum munkálataiból.

A kilátót Horváth István kámi plébános áldotta meg, felavatásában, a szalag átvágásában a miniszter és kísérete mellett részt vett két vasvári diák, Krisztánovics Adrienn és Orsós  Patrik is a Kardos László iskolából. Az ünnepi műsorban ennek az iskolának az énekkara lépett fel, egy szentgotthárdi vonós kvartett, valamint klarinéton a vasvári Kérges Albert és tanítványa, Tóth Andor játszott, miközben az élen dr. Fazakes Sándorral felmentek az avatás résztvevői a kilátóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!