Kemenesmagasi

2016.07.28. 17:20

Szövetség határok nélkül - Három ország vendégei érkeztek vendégségbe Kemenesmagasiba

Kemenesmagasi - Hetedik alkalommal látják vendégül a vasi falu lakói a határon túlról érkezett magyar vendégeket.

Gyuricza Imre

- Nagy öröm számunkra, hogy ismét találkozhatunk magyar testvéreinkkel - mondta el lapunknak Sebestyén Zoltán, Kemenesmagasi polgármestere, aki elárulta, Erdélyből érkeztek a legtöbben - 38 fős küldöttség -, amelynek zömét a Négyfalusi Polifónia Vegyeskar adja. - Régi a barátság a csángókkal, 26 évvel ezelőtt, közvetlenül a román forradalom után vettük fel velük a kapcsolatot, és a mai napig kitartunk egymás mellett. Nem maradtak otthon a Felvidék és a Délvidék képviselői sem, akik 10-10 fős delegációval képviseltették magukat.

- Régi, jó kapcsolatunk van a településekkel, öröm őket újra viszontlátni - fogalmazott Sebestyén Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy délelőttönként egy- egy uniós témát tárgyalnak meg, a nap hátralévő részében pedig kirándulások, kulturális és sportprogramok várják a résztvevőket. - Ráadásul a csoportokat vendégül is látjuk otthonainkban, élvezzük a velük töltött időt, és gyakran fordul elő a spontán nótázás is, hiszen az erdélyi vegyes kar a Kemenesmagasi Citerazenekarral karöltve igencsak ütőképes formáció.

Az Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről jött magyarok csoportja azon az egyhetes testvérvárosi találkozón, amelynek Kemenesmagasi adott otthont
Fotó: Cseszkó Tamás

A program során a magasiak igyekeznek bemutatni a környék ismert és kevésbé ismert értékeit, így nem maradhatott el a kirándulás az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőbe, a Pannónia-ringre, Celldömölkön a Vulkánparkba, de a Kemenesmagasi mellett található lőtéren is izgalmas programok várták a résztvevőket. A faluhét szombaton valódi falunappal zárul a már megszokottnak mondható körítéssel. Főzőverseny, közös ebéd, színpadi műsorok és lezárásként tűzijáték teszi emlékezetessé a kis falu nagy napját. Ráadásul kiállítások is várják az érdeklődőket, Nagy Józsefné szalvétáiból és horgolásaiból berendezett tárlat, Csótár Gyuláné virágkötő munkái, Szabó Imréné macikiállítása és László Zoltán veterán motorjai is bizonyítják, milyen sokszínű élet zajlik Kemenesmagasiban.

Miközben Sebestyén Zoltánnal beszélgettünk, váratlan esemény szakította félbe diskurzusunkat: hatalmas torta érkezett, a polgármester ugyanis a napokban ünnepli születésnapját. A meglepetésdalról ezúttal a csángó vendégek gondoskodtak, saját szerzeménnyel köszöntötték a település elöljáróját. A megható dal pillanatok alatt ünnepi hangulatot teremtett.

- Büszkék vagyunk arra, hogy sok évszázados kapocs köt bennünket össze, az elmúlt évtizedekben pedig jó közösség kovácsolódott - fogalmazott az ünnepelt. - Hiszem, hogy minden nemzet számos kimondhatatlan értékkel bír, amelyeket meg kell becsülnünk, ápolnunk és őriznünk kell, ezért is jó látni, hogy milyen sokszínűek vagyunk, mégis összetartozunk - hangzott el. - Bízunk abban, hogy a jövőben is lesz mód és lehetőség arra, hogy találkozzunk, hiszen igazán tartalmas és mozgalmas ez a hét - mondta Sebestyén Zoltán, kiemelve, hogy sokan tettek azért, hogy sikeres legyen a program. - A mostani rendezvénysorozat is hozzájárul ahhoz, hogy a határokon túlra is eljusson a hír, hogy Kemenesmagasiban milyen izgalmas és pezsgő kulturális élet zajlik. Büszkék lehetünk a falunkra, ahol mindig történik valami - zárta gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!