Kemestaródfa

2015.01.28. 20:21

A gyerekek rettegnek, egy idős bácsit megharapta az egyik eb - Kutya világ Kemestaródfán

Kemestaródfa – Egy osztrák hölgy több tucat kutyát tart otthonában a településen: többségük nincs beoltva és chipezve, a helyi gyermekek pedig a buszmegállóig is kerülőúton közlekednek.

Lisztmayer Zsófia

Kemestaródfán már mindenki ismeri az ebes történetet: a faluba települő osztrák hölgy jelenleg mintegy 30-40 kutyát tart, korábban viszont előfordult, hogy hatvanan is voltak. Ottjártunkkor nem láttunk ilyen sokat, az udvaron csupán 5-6 állat sétálgatott. A helyiek szerint azonban egy korábbi incidens miatt az idő nagy részében a lakásban vannak az állatok. Sok szomszédnak okoztak már anyagi károkat, Kocsis István udvara például olyan, mint egy temető: sok száz elhullott baromfit kellett már a férfinek elásnia. A ház előtt és az udvaron véres tollkötegek emlékeztetnek a történtekre, de két frissen elpusztult baromfi tetemét még nekünk is megmutatja a férfi.

A helyi férfinek sok száz ezer forintos kárt okoztak már az ebek az elmúlt években. Kocsis István a kerítésre mutat: elmondása szerint az ökle nem fér át a résen, a vemhes kutya viszont igen.

– El lehet képzelni, hogy milyen állapotban vannak akkor az állatok. Rengeteg baromfit megettek vagy megöltek már, ami nem kevés pénzbe került. Legutóbb tizennégy darab, csaknem négykilós kacsámat ölték meg, tetemeket találtam az egész udvarban – mondja el a kemestaródfai férfi.

Kocsis István az elmúlt években többször próbált már beszélni a hölggyel, de azóta is gyakran kell baromfit temetnie Fotó: Szendi Péter

Kocsis István szerint ez egy beltenyészet, a kutyák ugyanis egymás között szaporodnak, így nagyon elkorcsosultak. A férfinek számos különleges magyar tyúk-, és kacsafajtája van, és még egy mangalicája is, így pontosan tudja, hogy mennyi időt, pénzt és energiát kell az állatok megfelelő ellátására, gondozására szánni.

– Nyolcéves korom óta állatokkal foglalkozom, és tudom, hogy az állattartás felelősségteljes dolog. Annak a sok kutyának rengeteg ételre van szüksége, én pedig nem azért tartok állatokat, hogy az ő kutyái jóllakjanak velük. Személyesen is próbáltam már beszélni a hölggyel, de általában csak kinevetett. Azt mondta, hogy nem az ő kutyái voltak, hanem a rókák. A róka viszont nem hagyná ott az állatot, ráadásul a szomszédok és én is láttunk már néhány esetet a saját szemünkkel. Van olyan család, amelynek tagjai szabályosan rettegnek. Sok gyermek például kerülővel megy a buszmegállóba is – teszi hozzá Kocsis István.

Tavaly október óta az új faluvezetés egyik fontos feladatának tartja, hogy megoldják ezt a problémát, amely már évek óta gondot okoz a helyiek számára.

Takó Gábor polgármester elmondása szerint próbáltak már beszélni a hölggyel, de az sem oldotta meg a helyzetet.

– A hölgy nem idevalósi, körülbelül tizenöt éve azért költözött a faluba, mert a korábbi lakhelyéről elküldték a kutyák miatt. Azóta zajlik a háború, reméljük, hogy hamarosan vége lesz a dolognak. Néhány évvel ezelőtt egy idős bácsit is megharapott az egyik eb, és elég súlyos sérüléseket szenvedett. Állandóan bűz, kosz és hangzavar van, pedig a legtöbb kutyát a lakásban tartja. El lehet képzelni, hogy milyen körülmények között – mondja el.

A néhány éve készült felvételen jól látható, hogy az osztrák hölgy által bérelt házban több kutya él. Korábban előfordult, hogy egyszerre hatvan ebet tartott. Fotó: Szendi Péter

Információink szerint a kutyák legtöbbje nincs beoltva, ráadásul chipeltetve sincsenek.

Kiss Sándor jegyzőtől megtudjuk, hogy a faluban évente történő oltásról mindig értesítik a lakosokat is.
– Több olyan eb is van a faluban, amelyik nincs beoltva, a legtöbb esetben valószínűleg a pénzen múlik. Voltunk már kint a hölgynél nem is egyszer, és megígérte, hogy beoltatja az állatokat. Mindenképpen tartós megoldást szeretnénk találni: lehet ugyanis bírságokat kiosztani, de nem tudná befizetni. A lehető legmegfelelőbb módon szeretnénk lezárni az ügyet. Amennyiben kiderül, hogy nem megfelelő körülmények között tartja az állatokat, akkor gondoskodunk az ebek biztonságos helyre történő elszállításáról – teszi hozzá a jegyző.

A közeljövőben ugyanis mentőakciót terveznek, amelyen mi is ott leszünk. A rendőrség és az állatvédők közreműködésével a kutyákat megfelelő helyre szállítják, amennyiben megbizonyosodnak a rossz tartási körülményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!