Kemestaródfa

2017.02.26. 13:42

Három civil szervezetnek is jutott a fánkból Kemestaródfán

Kemestaródfa - Hagyománya van Kemestaródfán, hogy a farsangi fánksütést összekötik a három egyesület éves beszámolójának elfogadásával. Nem volt ez másként idén sem.

Civil Tudósítónktól

Szombaton délután két óra tájban a faluszépítő asszonyok gyülekeztek a művelődési ház klubtermében. Előkerült az élesztő, a tej, a dagasztóteknő, és nekiálltak a farsangi fánk készítésének. A szorgos kezeknek köszönhetően egyre nagyobb lett a fánkhalmaz, de szükség is volt a nagy mennyiségre, mert időközben érkeztek a gyűlésre az egyesületi tagok.

Először a kulturális és faluszépítő egyesület elnöke, Belső Jánosné tartotta meg a beszámolóját. Felsorolta azokat a munkákat, amelyeket elvégeztek a falu csinosítása, szebbé, élhetővé tétele érdekében. Áprilisban társadalmi munkával virágosították a szökőkút környékét és a faluban található virágládákat.

Májusfát állítottak, majd műsorral és szalonnasütéssel kitáncolták a fát. Színházba mentek a község lakóival. Július végén aktívan kivették a részüket a nagyon jól sikerült falunapból, amit a Gulág emléktábla avatójával és az értéktár kiállítás megnyitójával kötöttek egybe a szervezők. Októberben elkészítették a betlehemi figurákat, majd november 26-án kihelyezték őket, és az adventi koszorút is összeállították a faluközpontban. Az idősek napi rendezvénynek is részesei voltak.

A beszámoló után feltálalták a finom fánk egy részét, majd a Miród-forrásért Egyesület beszámolója következett. Takó Gábor elnök elmondta, hogy tavaly kilenc nagy csoportot fogadtak a forrásnál. A legnagyobb rendezvény március 11-én volt, amikor az egyházmegyei karitász Kemestaródfán a forrásnál tartotta a nagypénteki keresztútját.

Keresztutat végzett egy vasvári csoport is a kegyhelynél, és szokás szerint a csákánydoroszlói plébánia hívei is a kegyhelynél járták a kálváriát nagypénteken. Májusban a balogunyomi egyházközség tagjai látogattak a forráshoz. Volt két budapesti autóbuszos csoport, két szombathelyi csapat, ősszel pedig a Csaba József ÁMK egyik osztálya táborozott a forrásnál. Az egyesület működése stabil, és idén is fogadják a csoportokat nagy szeretettel. És remélik, hogy elkészülhet a szabadtéri oltárfedés a Miród-forrás fölé.

Fotó: Szakonyi Eszter

A napot a tűzoltó egyesület beszámolója zárta. Bombolya János elnök és Takó Gyula parancsnok beszámolt az elmúlt év történéseiről. Egyszer kellett egy útra dőlt fát eltávolítaniuk a tűzoltóknak, egyszer egy vakriasztást kaptak, valamint részt vettek a szombathelyi Minden láncszem számít című rendezvényen a Fő téren. Az egyesület anyagi helyzete stabil. Két nagy pályázaton szerepeltek sikerrel, az EMET pályázaton 255  ezer forintot nyertek, a tűzoltó szövetség által kiírt pályázaton is több százezer forintot ítéltek meg nekik.

Ezekből a pályázati összegekből a napi működés biztosításán túl tudtak tűzoltó eszközöket és irodaszereket is vásárolni. Az egyesület elfogadta az új alapszabályt, ezáltal minden akadály elhárult a törvényes működés útjából. Végezetül az idei tervekre terelődött a szó, melyek közül a legnagyobb az az ünnepség lesz, amelyet július 30-án rendeznek az ÖTE Kemestaródfa 120 éves évfordulója alkalmából. Az évfordulót az önkormányzattal közösen, méltón kívánják megünnepelni, az előkészületeket már májusban elkezdik.

Miród Gábor


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!