Három civil szervezetnek is jutott a fánkból Kemestaródfán

2017. február 26., 14:35 szerző: Civil Tudósítónktól
komment
Kemestaródfa - Hagyománya van Kemestaródfán, hogy a farsangi fánksütést összekötik a három egyesület éves beszámolójának elfogadásával. Nem volt ez másként idén sem.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szombaton délután két óra tájban a faluszépítő asszonyok gyülekeztek a művelődési ház klubtermében. Előkerült az élesztő, a tej, a dagasztóteknő, és nekiálltak a farsangi fánk készítésének. A szorgos kezeknek köszönhetően egyre nagyobb lett a fánkhalmaz, de szükség is volt a nagy mennyiségre, mert időközben érkeztek a gyűlésre az egyesületi tagok.

Először a kulturális és faluszépítő egyesület elnöke, Belső Jánosné tartotta meg a beszámolóját. Felsorolta azokat a munkákat, amelyeket elvégeztek a falu csinosítása, szebbé, élhetővé tétele érdekében. Áprilisban társadalmi munkával virágosították a szökőkút környékét és a faluban található virágládákat.

Májusfát állítottak, majd műsorral és szalonnasütéssel kitáncolták a fát. Színházba mentek a község lakóival. Július végén aktívan kivették a részüket a nagyon jól sikerült falunapból, amit a Gulág emléktábla avatójával és az értéktár kiállítás megnyitójával kötöttek egybe a szervezők. Októberben elkészítették a betlehemi figurákat, majd november 26-án kihelyezték őket, és az adventi koszorút is összeállították a faluközpontban. Az idősek napi rendezvénynek is részesei voltak.

A beszámoló után feltálalták a finom fánk egy részét, majd a Miród-forrásért Egyesület beszámolója következett. Takó Gábor elnök elmondta, hogy tavaly kilenc nagy csoportot fogadtak a forrásnál. A legnagyobb rendezvény március 11-én volt, amikor az egyházmegyei karitász Kemestaródfán a forrásnál tartotta a nagypénteki keresztútját.

Keresztutat végzett egy vasvári csoport is a kegyhelynél, és szokás szerint a csákánydoroszlói plébánia hívei is a kegyhelynél járták a kálváriát nagypénteken. Májusban a balogunyomi egyházközség tagjai látogattak a forráshoz. Volt két budapesti autóbuszos csoport, két szombathelyi csapat, ősszel pedig a Csaba József ÁMK egyik osztálya táborozott a forrásnál. Az egyesület működése stabil, és idén is fogadják a csoportokat nagy szeretettel. És remélik, hogy elkészülhet a szabadtéri oltárfedés a Miród-forrás fölé.

Fotó: Szakonyi Eszter

A napot a tűzoltó egyesület beszámolója zárta. Bombolya János elnök és Takó Gyula parancsnok beszámolt az elmúlt év történéseiről. Egyszer kellett egy útra dőlt fát eltávolítaniuk a tűzoltóknak, egyszer egy vakriasztást kaptak, valamint részt vettek a szombathelyi Minden láncszem számít című rendezvényen a Fő téren. Az egyesület anyagi helyzete stabil. Két nagy pályázaton szerepeltek sikerrel, az EMET pályázaton 255  ezer forintot nyertek, a tűzoltó szövetség által kiírt pályázaton is több százezer forintot ítéltek meg nekik.

Ezekből a pályázati összegekből a napi működés biztosításán túl tudtak tűzoltó eszközöket és irodaszereket is vásárolni. Az egyesület elfogadta az új alapszabályt, ezáltal minden akadály elhárult a törvényes működés útjából. Végezetül az idei tervekre terelődött a szó, melyek közül a legnagyobb az az ünnepség lesz, amelyet július 30-án rendeznek az ÖTE Kemestaródfa 120 éves évfordulója alkalmából. Az évfordulót az önkormányzattal közösen, méltón kívánják megünnepelni, az előkészületeket már májusban elkezdik.

Miród Gábor


Civil Tudósítónktól

2017. február 26., 14:35 szerző: Civil Tudósítónktól

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...